5 vragen aan Sophie Loots: “Elke afbraak en heropbouw zou aan 6% btw moeten kunnen”

5 vragen aan Sophie Loots: “Elke afbraak en heropbouw zou aan 6% btw moeten kunnen”

Als iemand die betrokken is bij de bouwsector, heeft Sophie Loots misschien een ongebruikelijk standpunt over belastingen: ze denkt dat er 6% belasting moet zijn op alle afbraak en bouwactiviteiten. Wij spraken met haar om haar visie te begrijpen. Hieronder staan de vijf vragen die we haar stelden en wat ze als antwoord gaf.



Wie is Sophie Loots en wat is haar betrokkenheid in de bouwsector?

Sophie Loots is geboren en getogen in Vlaanderen. Ze werkt al jaren als architect en coördineert bouwprojecten. Als architect is ze vaak bezig met afbraak en heropbouw van gebouwen. Ontwikkelingen in de bouwsector hebben haar aan het denken gezet en haar ertoe geleid om de overheid te vragen om de belastingstructuren te herzien.



Wat bedoelt u met een belasting van 6% voor afbraak en bouwactiviteiten?

Het huidige belastingstelsel werkt niet goed voor de bouwsector. Het is onnodig ingewikkeld en duur. Sophie stelt voor om de belasting op afbraak en bouwactiviteiten vast te stellen op 6%. Hierdoor zullen er meer bouwactiviteiten plaatsvinden, wat de economie zal stimuleren en tegelijkertijd de innovatie in de bouwsector zal bevorderen.

Hoe werkt de belasting op afbraak en bouwactiviteitenmomenteel?

De huidige belasting op afbraak en bouwactiviteiten is veel te hoog. Op afbraak is er een belastingtarief van 21%, terwijl voor de bouwactiviteiten het tarief 6% is. Dit werkt zo vanwege de verdeling van regelgeving tussen enerzijds het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en anderzijds de Vlaamse Gemeenschap en Wallonië. Dit zorgt ervoor dat de belastingtarieven verschillen afhankelijk van in welk gewest de werken worden uitgevoerd.

Lees ook:   Bouwen? Zet je woning in de juiste richting

Hoe zou de voorgestelde belasting op afbraak en bouwactiviteiten de sector beïnvloeden?

Een belastingtarief van 6% op afbraak en bouwactiviteiten zou leiden tot meer activiteiten in de bouwsector en tot een toename van de werkgelegenheid. Door de verlaging van de belasting kunnen projecten worden geactiveerd die anders niet zouden zijn gestart. De kleinere bouwbedrijven zouden vooral profiteren van de voorgestelde belastingverlaging.

Wat verwacht u van de reactie op dit voorstel?

Als de overheid de belasting op afbraak en bouwactiviteiten kan verlagen, kan de bouwsector zichzelf nieuw leven inblazen en de economie stimuleren. Sophie Loots hoopt dat er meer aandacht voor de sector komt en dat er allround constructieve oplossingen bedacht worden om deze te ondersteunen.

Als conclusie:

Sophie Loots vraagt ​​de overheid om de belastingtarieven op afbraak en bouwactiviteiten te verlagen naar 6%. Dit zal de sector nieuw leven inblazen en het de kans geven te groeien en te innoveren. Haar visie is een antwoord op het huidige belastingstelsel dat de sector tegenwerkt. Daarom is het een radicaal standpunt, maar verandering is nodig om de sector weer actief te laten worden in de economische groei en baancreatie.

Veelgestelde vragen over belastingen voor afbraak en bouwactiviteiten

Q1. Waarom zijn de belastingen op afbraak en bouwactiviteiten momenteel zo onnodig hoog?

A1. De belastingen op afbraak en bouwactiviteiten zijn onnodig hoog vanwege de verdeling van regelgeving tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Gemeenschap en Wallonië. Hierdoor verschillen de belastingtarieven afhankelijk van in welk gewest de werken worden uitgevoerd.

Q2. En wat zijn de voordelen van een belastingtarief van 6%?

Lees ook:   Coronacrisis: wat met de verkoopwaarde van je woning?

A2. Een belastingtarief van 6% zou leiden tot meer activiteiten in de bouwsector en tot een toename van de werkgelegenheid. Door de verlaging van de belasting kunnen projecten worden geactiveerd die anders niet zouden zijn gestart.

Q3. Wat voor invloed zou de voorgestelde belastingverlaging hebben op kleinere bouwbedrijven?

A3. De kleinere bouwbedrijven zouden vooral profiteren van de voorgestelde belastingverlaging, omdat dit voor hen de werktarieven goedkoper maakt.

Q4. Zullen andere sectoren en bedrijven ook van deze verandering profiteren?

A4. Andere sectoren en bedrijven die afhankelijk zijn van de bouwsector zullen zeker profiteren van deze verandering, vooral met betrekking tot hun projectkosten en infrastructuur.

Q5. Wat voor soort reactie heeft Sophie Loots van anderen gekregen op haar voorstel?

A5. Het voorstel van Sophie Loots is nogal radicaal en daarom heeft ze zowel positieve als negatieve kritieken ontvangen. Mensen reageerden op het feit dat het idee eerlijk is, omdat het de baancreatie in de bouwsector zal bevorderen.