Isolerende raamfolie: Hou De Warmte Binnen

De meeste warmte die een woning verliest, gaat verloren via de ramen. De bekendste en duurzame manier om dit tegen te gaan, is het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van isolerende raamfolie. In dit artikel leggen wij je uit wat isolerende raamfolie is, zodat jij kunt bepalen of het de juiste duurzame keuze is voor jouw woning.

Isolerende Raamfolie of Kozijnfolie?

isolerend raamfolie
Er bestaan verschillende soorten isolerende raamfolie. In dit artikel maken we onderscheid tussen isolerende raamfolie en isolerende kozijnfolie. Maar wat zijn de precieze verschillen? En is raamfolie voldoende isolerend? We beginnen met raamfolie. Raamfolie wordt aan de binnenkant van de ramen aangebracht. De reflecterende laag van de folie kaatst de warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren gaat en je energie bespaart. Het aanbrengen van raamfolie moet worden gedaan door een professioneel.



Kozijnfolie werkt net iets anders. Het wordt ook aan de binnenkant aangebracht, maar op het kozijn, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat tussen de folie en het raam. De folie wordt met dubbelzijdige tape op het kozijn bevestigd en vervolgens verwarmd met een föhn, waardoor het strakgetrokken wordt. Kozijnfolie aanbrengen kun je prima zelf doen, in tegenstelling tot isolerende raamfolie. Dat kun je doen door deze fotoverslag te volgen. De termen raamfolie en kozijnfolie worden hierin helaas vaak door elkaar gebruikt, wat enigszins verwarrend is.

Daarnaast zijn er ook nog soorten folie die je op de ruiten of kozijnen kunt aanbrengen die puur een esthetische functie hebben of zonlicht weerkaatsen. Dit laatste verhoogt juist je energieverbruik. Let dus goed op wat je koopt. Een thermofolie voor je raam is een duurzaam idee, maar het moet wel de warmte binnenhouden en je energieverbruik verminderen in plaats van verhogen.



Is Isolerende Raamfolie of Kozijnfolie Geschikt voor Mijn Woning?

Over het algemeen heeft het vervangen van de ramen door ramen met een hogere isolatiewaarde de voorkeur boven raamfolie of kozijnfolie. In vergelijking met raamfolie krijg je meer waar voor je geld, en het ziet er mooier uit dan kozijnfolie. Er zijn echter situaties waarin kozijnfolie of raamfolie wel de voorkeur heeft. Heb je wat minder geld te besteden op dit moment, dan kan kozijnfolie isolatie een goede (tijdelijke) oplossing zijn. Het is goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen. Raamfolie is een goed alternatief voor monumentale panden. Het is namelijk een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas. Ook als je om een andere reden je ramen niet kunt of wilt vervangen, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, kan kozijnfolie of isolerende raamfolie de perfecte oplossing zijn om minder energie te verbruiken!

Lees ook:   Een steile trap om plaatsgebrek op te lossen?

Milieuvoordeel van Isolerende Raamfolie

Is raamfolie isolerend? Jazeker. Het aanbrengen van isolerende raamfolie geeft enkel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met dubbel glas. Ook geeft het dubbel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met HR-glas. Isolerende raamfolie aanbrengen op HR-glas en hoger heeft minder zin, omdat de isolatiewaarde al redelijk hoog is. Die investering zou dan beter gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld de spouwisolatie van je huis te verbeteren of een slimme thermostaat te installeren. Ook kun je denken aan radiatorfolie om de warmte die verloren gaat via de buitenmuren binnen te houden. Hier lees je meer over de beste radiatorfolie.

In hoeverre de isolatiewaarde van je ramen verbetert met isolerende kozijnfolie is niet precies te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van de dikte van de luchtlaag en dit verschilt per kozijn. Raamfolieonline spreekt over maximaal 50% minder warmteverlies bij enkele beglazing. Een thermofolie voor je raam in huis is kortom vaak een besparende keuze, maar kijk goed welke soort folie het beste bij jouw woonsituatie en ramen past.

Raamfolie Kopen

Isolerende raamfolie kun je niet kopen bij een bouwmarkt. Je kunt het het beste laten aanbrengen door een professional. Het onafhankelijke bureau BCRG controleert producten en systemen die in de bouwsector toegepast worden. Er zijn slechts drie soorten isolerende raamfolie met een kwaliteitsverklaring die zij hebben gecontroleerd. Het gaat om Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland) en Enersaver 70 N en 80 N (van Reflect Glasfilm). Via de website van deze fabrikanten kun je een professional vinden die de folie kan aanbrengen, zodat je binnenkort raamfolie met thermofolie hebt.

Lees ook:   Alles over zonnecellen in 2022 (incl. Top 10 beste lijst)

De Voor- en Nadelen van Kozijnfolie

Het grote voordeel van kozijnfolie is dat het goedkoop is. Het kost meestal rond de €2,50 per vierkante meter, en je kunt het zelf aanbrengen. De folie wordt met een föhn strakgespannen. De isolatiefolie vormt een warmte-isolerend luchtkussen en voorkomt kou, bespaart energie en vermindert aanzienlijk de condensvorming op de ruit. Kozijnfolie heeft echter ook een aantal nadelen. Het is redelijk kwetsbaar en daarom minder geschikt als je het wilt gebruiken voor een raam dat je bijvoorbeeld vaak openzet of als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als de folie eenmaal luchtlekken heeft, komt er warme lucht uit de kamer tussen het raam en de folie, waardoor er vocht aan de binnenkant condenseert.

Los van het feit dat dit er niet zo mooi uitziet, wordt ook de isolerende functie sterk verminderd. Uiterlijk is sowieso een zwak punt van kozijnfolie. De dubbelzijdige tape die nodig is om het te bevestigen is zichtbaar op je kozijnen, en als je naar buiten kijkt door het raam, ziet de wereld er net iets waziger uit dan zonder kozijnfolie. Na een paar jaar wordt de folie smoezelig en moet deze weer vervangen worden.

Kozijnfolie Kopen

Kozijnfolie kun je het beste kopen bij bouwmarkten of online, maar je moet wel goed opletten. Zoals eerder gezegd is er ook raam- en kozijnfolie die een esthetische of zonwerende functie heeft. Bouwmarkten hebben vaak een groot assortiment esthetische raamfolie, maar isolerende kozijnfolie is moeilijk te vinden. Karwei en Gamma verkopen zowel online als in de winkel isolerende kozijnfolie van het merk Tesa, onder de naam “thermo cover”, en Hornbach verkoopt het onder de naam raam- en isolatiefolie van het merk Fix-o-moll. Bij Praxis hebben we het niet kunnen vinden. Wat je ook koopt, lees eerst goed de verpakking of de omschrijving op de website. Vraag jezelf altijd af: staat er ergens dat raamfolie isolerend of kozijnfolie isolerend is? Als er op de verpakking wordt gesproken over een isolerende functie en je de folie met dubbelzijdige tape op je kozijnen moet aanbrengen en moet verwarmen met een föhn om de folie te spannen, dan weet je dat het kozijnfolie is. Dit zijn onze tips voor het kopen van kozijnfolie.

Lees ook:   Cementpleister of gipspleister – welke keuze is de juiste?

Veelgestelde vragen (FAQs)

Is het aanbrengen van isolerende raamfolie moeilijk?

Het aanbrengen van isolerende raamfolie wordt het beste overgelaten aan een professional. Zij hebben de juiste ervaring en kennis om de folie correct aan te brengen en optimaal te laten functioneren.

Kan ik kozijnfolie zelf aanbrengen?

Ja, kozijnfolie kun je zelf aanbrengen. Volg de instructies nauwkeurig en zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt voordat je begint.

Hoe lang gaat isolerende raamfolie mee?

De levensduur van isolerende raamfolie kan variëren, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Over het algemeen kan de folie enkele jaren meegaan voordat deze mogelijk vervangen moet worden.

Zal isolerende raamfolie mijn energierekening verlagen?

Ja, isolerende raamfolie kan helpen om warmteverlies via de ramen te verminderen, waardoor je energie kunt besparen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de mate van energiebesparing afhangt van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van de rest van je huis.

Kan ik isolerende raamfolie gebruiken op HR-glas?

Het aanbrengen van isolerende raamfolie op HR-glas heeft meestal weinig zin, omdat HR-glas al een goede isolatiewaarde heeft. Het is beter om te investeren in andere vormen van energiebesparing, zoals spouwisolatie of een slimme thermostaat.