Monokristallijn of polykristallijn: welke zonnepanelen voor fotovoltaïsche toepassingen?

Monokristallijn of polykristallijn? Dat is de vraag. Beide soorten zonnecellen hebben hun voor- en nadelen. Wij leggen uit hoe ze verschillen en welk type voor u geschikt is.

Monokristallijn en polykristallijn Zonnecellen zijn de twee belangrijkste celtypes voor particuliere gebruikers. Polykristallijne fotovoltaïsche modules hebben een marktaandeel van ongeveer 70 procent duidelijk vooruit. Monokristallijne modules winnen echter terrein dankzij efficiëntere productietechnieken en lopen hun achterstand in. In deze gids leer je alles over de verschillen tussen de twee soorten.



Monokristallijne zonnecellen hebben een efficiëntie van 16 tot 25%. Polykristallijn 14 tot 16%.

Monokristallijne zonnecellen zijn met 200 – 340 €/kWp duurder. Polykristallijne cellen kosten eerder 150 – 250 €/kWp.



Monokristallijne cellen zijn zwart. Polykristallijne zonnecellen daarentegen hebben een blauwachtige kleur.

Verschillen in het productieproces

De verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnecellen vinden hun oorsprong in verschillende productieprocessen. Daarom bekijken we deze eerst:

  • Polykristallijne zonnecellen: Het fabricageproces van polykristallijne cellen is eenvoudig. Eerst worden verschillende siliciumblokken samengevoegd en gekristalliseerd tot één grote klomp. Door te smelten bij 1500 graden Celsius worden onzuiverheden tot op zekere hoogte uit het silicium verwijderd. De klomp wordt afgekoeld en vervolgens in dunne klontjes gesneden. “wafel” gesneden. Deze wafels worden vervolgens verwerkt tot fotovoltaïsche cellen. Het proces omvat reiniging, het aanbrengen van een antireflecterende laag en elektrische bedrading.
  • Monokristallijne zonnecellen: Het fabricageproces van monokristallijne zonnecellen is ingewikkelder en ingewikkelder. In een eerste stap wordt silicium gesmolten en gezuiverd. Uit deze smelt wordt een staaf getrokken die vormt een monokristal. Hiervan worden zeer dunne wafeltjes gesneden. In een andere stap wordt het wafeloppervlak chemisch behandeld, waardoor het wordt gereinigd.

Monokristallijne cellen worden dus geproduceerd uit één kristal en polykristallijne cellen uit meerdere kristallen. Dit maakt de productie van polykristallijne zonnecellen veel eenvoudiger en dus goedkoper.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Monokristallijn of polykristallijn: Efficiëntie

Monokristallijne zonnecellen hebben een laag vermogen bij blootstelling aan direct zonlicht. Efficiëntie van 18 tot 26 procent. Polykristallijne zonnecellen hebben daarentegen een Efficiëntie van 14 tot 20 procent. Dit betekent dat met monokristallijne zonnepanelen op een kleiner oppervlak een vergelijkbaar hoge opbrengst kan worden bereikt.

De efficiëntie in deze context is het percentage van de energie geleverd door de zondie wordt omgezet in elektriciteit. Alle fotovoltaïsche systemen zijn op dit proces gebaseerd.

Het lagere rendement van polykristallijne zonnecellen heeft de volgende redenen:

  • Weinig bewegingsvrijheid: De siliciumkristallen bieden de elektronen niet genoeg bewegingsvrijheid. Hoe minder kristallen, hoe vrijer de elektronen kunnen bewegen en hoe hoger het rendement van de cel.
  • Zuiverheid van het silicium: Het lage rendement houdt ook verband met de zuiverheid van de siliciumkristallen. Hier zijn polykristallijne zonnecellen in het nadeel.
Lees ook:   Juiste plantafstand voor krenten

Ter vergelijking: monokristallijne zonnecellen hebben een hoog rendement. Standaardmodules bereiken gewoonlijk een efficiëntie van 16 tot 20 procent. Krachtige modellen van Sunpower, Panasonic en LG nog meer. Sunpower’s X-23 serie monokristallijne PV-modules zetten bijna 23% van de zonne-energie om in elektriciteit, en de maximale efficiëntie is momenteel 25,6%.

Als u meer wilt weten over het rendement van de zonnepanelen van de afzonderlijke fabrikanten, bekijk dan onze grote zonnepanelen test en vergelijking.

Een ander voordeel is dat monokristallijne cellen een lagere temperatuurcoëfficiënt bezitten. Wat is dit? Fotovoltaïsche modules functioneren minder goed bij hogere temperaturen en verliezen vermogen met elke graad Celsius waarmee de cel is opgewarmd. Efficiëntie. Monokristallijne zonnepanelen zijn iets beter bestand tegen hogere temperaturen.

Efficiëntie is niet altijd doorslaggevend

Bij de planning van een fotovoltaïsch systeem is het uitgangspunt altijd de vraag. De belangrijkste vraag, waarvan het antwoord de basis vormt voor verdere berekeningen, is:

  • Hoeveel kWp heb ik vandaag nodig zodat mijn PV-systeem ook over 25 jaar nog in de elektriciteitsbehoefte van mijn huishouden voorziet?

De volgende stap is de controle, hoeveel fotovoltaïsche modules die je op een zonnige plek kunt opstellen. Aangezien monokristallijne zonnepanelen meer elektriciteit opwekken, moet je minder gebruiken van hen. Er moet ook rekening worden gehouden met de grootte en het gewicht van de PV-module.

In een systeem met moduleomvormers (gebruikt wanneer een deel van het zonnesysteem tijdelijk in de schaduw staat) is het aantal zonnepanelen nog belangrijker, aangezien voor elk paneel een aparte micro-omvormer moet worden gekocht.

Monokristallijne zonnepanelen van gemiddelde kwaliteit bieden 270 tot 330 Wp, de betere (bijv. LG Neon2 en Sunpower X-22) zelfs tot 370 Wp. Anderzijds halen goede polykristallijne modules een rendement van tot 285 Wp. Dit betekent dat zij monokristallijne zonnepanelen van gemiddelde kwaliteit volledig vervangen en over het algemeen goedkoper zijn.

Voorbeeld: Een gezin van vier verbruikt 4000 kWh per jaar. Ze wonen in een huis met een dak op het noorden en het zuiden. De zuidhelling is 4 x 8 meter, dat is 32 vierkante meter. Er passen maximaal 14 modules op.

Moet u monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen kopen?

  • Polykristallijne module met 270 Wp * 14 modules = 3400 kWh (3780 W)
  • Monokristallijne module 330 Wp * 14 modules = 4150 kWh (4620 W)

In dit geval kunnen alleen monokristallijne panelen voldoende elektriciteit opwekken om het verbruik te dekken. Daarom zijn ze hier de juiste keuze.

Lees ook:   Douche vloer

Verschillend uiterlijk

Monokristallijne en polykristallijne zonnecellen verschillen in kleur en meestal ook in vorm. Terwijl monokristallijne zonnecellen zijn zwart van kleurpolykristallijne cellen verschijnen blauwachtig.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Aangezien de getrokken monokristallijne staven een cilindrische maar niet-uniforme vorm hebben, worden ze voor verdere verwerking op maat gesneden. Dit zorgt voor een uniforme grootte van de afzonderlijke staafjes. Daarom hebben de geproduceerde wafels meestal een achthoekige vorm op.

Gegoten polykristallijne ingots daarentegen hebben al een uniforme vorm. Polykristallijne wafers zijn daarom in de praktijk meestal rechthoekig of vierkant.

monokristallijn of polykristallijn

Polykristallijne (links) en monokristallijne (rechts) zonnemodule in vergelijking.

Veel fabrikanten bieden ook zgn. “helemaal zwart Zonnemodules met zeer goede esthetische eigenschappen. Dit zijn monokristallijne moduleswaarvan de onderkant en het frame ook zwart zijn, zodat het hele paneel een diepe, donkere kleur heeft. zonder zichtbare punten. Door de extra zwarte elementen wordt dit type fotovoltaïsche module iets heter, wat resulteert in een klein rendementsverlies.

Monokristallijn of polykristallijn: prijsverschillen

Het prijsverschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnecellen bedraagt ongeveer 15-25 procent.

Beter rendement en temperatuurcoëfficiënt, lagere installatiekosten, minder moduleomvormers nodig voor dit type installatie. Eigenlijk is er veel te zeggen voor monokristallijne cellen.

Maar dit alles verandert niets aan het feit dat polykristallijne modules duidelijk goedkoper zijn. Dit komt door verschillende factoren.

  • Eenvoudiger productieproces: Een roterende kroes van hoogwaardig materiaal, 48 uur productieproces om een kristalcilinder te produceren – dat is gewoon duur. De methode voor het verkrijgen van polykristallijne cellen is veel eenvoudiger.
  • Minder afval: Ronde monokristallijne cellen zijn aan vier zijden gesneden zodat ze een ongeveer vierkante vorm hebben. De gesneden stukken zijn afval en moeten worden gerecycleerd. De winning van polykristallijne cellen is economischer en milieuvriendelijker.

Een polykristallijne Tier 1-module met 280 Wp kan aanzienlijk goedkoper dan een monokristallijn paneel van vergelijkbare kwaliteit en efficiëntie. Met het oog hierop zijn monokristallijne zonnepanelen alleen economisch zinvol waar polykristallijne PV-modules ophouden -. bij 300 Wp.

Voorbeeld: Een gezin met meerdere personen in een groot huis met een groot dak op het zuiden. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is 4400 kWh, dus het zonnesysteem moet minstens 4,6 kWp vermogen hebben.

  • Monokristallijne modules LG LG LG310N1C-G4 310W – 15 modules * 240 EUR = 3600 EUR.
  • Polykristallijne modules QCELLS Q.PLUS BFR 4.1.0 280W – 17 modules * 150 EUR = 2550 EURO.
Lees ook:   Hoe lavendelbomen te kappen

In dit voorbeeld produceren polykristallijne modules een vergelijkbaar hoog rendement, alleen goedkoper. In de praktijk hebben natuurlijk maar weinig daken oneindig veel ruimte, zodat het gebruik van monokristallijne zonnepanelen de juiste oplossing biedt. Er is ook het esthetische aspect: zwarte modules op het dak zien er gewoon beter uit.

Monokristallijn of polykristallijn?

Wanneer moet u kiezen voor monokristallijne en wanneer voor polykristallijne zonnepanelen? Laten we het samenvatten.

Gunstige omstandigheden

Op gunstige voorwaardenals er voldoende ruimte is voor een fotovoltaïsch systeem, zijn polykristallijne modules zijn goedkoper – hoewel er meer modules moeten worden geïnstalleerd.

Is het het belangrijkste criterium? Niet noodzakelijkerwijs. Vaak zijn de duurdere monokristallijne PV-modules de betere keuze.

Klein gebied en schaduw

Als uw dakoppervlak niet groot genoeg is om voldoende polykristallijne modules te installeren, dan moet u naar monokristallijne zonnepanelen bereiken voor. De grens is altijd de grootte van uw dak.

Esthetiek

Fotovoltaïsche modules zijn het meest prominente onderdeel van een zonne-installatie – ze bevinden zich op het dak en zijn dus duidelijk zichtbaar.

De blauwe reflecterende verf van polykristallijne modules bevalt niet iedereen en is zeker even wennen. En dus worden polykristallijne modules vaak als minder mooi beschouwd, juist vanwege hun blauwe kleur.

De diepzwart van de monokristallijne panelen, vooral in de “volledig zwarte” versie, trekt de aandacht en past over het algemeen beter bij de andere elementen van het gebouw.

En als u zich in het algemeen stoort aan het uiterlijk van zonnepanelen, kunnen zonnedakpannen een interessant alternatief zijn.

Er zijn belangrijkere dingen dan het celtype

De keuze tussen polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen wordt een minder belangrijke zaak als u kiest voor inferieure producten van onbekende merken betrokken raken. Kies daarom een gerenommeerde fabrikantdie ervaring heeft en lange garanties biedt.

Bekijk als eerste onze test en vergelijking van PV-modules.

Het tweede belangrijke punt is de selectie van de juiste installateur. Daar zijn tal van redenen voor:

  • Zelfs de beste modules veroorzaken met een slechte installatie veel problemen.
  • Een foutieve installatie kan leiden tot Annulering van de garantie leiden naar.
  • Onjuiste installatie is een van de Belangrijkste oorzaken van storingen.
  • Het installatieprogramma is uw eerste aanspreekpunt voor garantie vragen.

Het vinden van een gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf voor fotovoltaïsche systemen is niet altijd gemakkelijk. Daarom ondersteunen wij u graag bij uw zoektocht. Vul in het onderstaande formulier en wij verbinden u met gecertificeerde fotovoltaïsche bedrijven uit uw regio. U ontvangt van hen gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijken en bespaar tot 30%!