Seringen zonder extensions – let hier op

Lila-zonder-buitenstaanders
Lila is sterk geworteld in de bodem.

Hoe mooi en onderhoudsvriendelijk de sering ook is – de goede groei van de plant brengt een nadeel met zich mee: Soms verspreidt sering zich ver in de tuin en neemt ook plaatsen in die niet voor de plant bedoeld waren. Met de juiste maatregelen kun je dit voorkomen.

De wortels van lila verspreiden zich snel

De wortels van de sering groeien voornamelijk in de breedte. Vlak onder het oppervlak vormt de plant een waar gevoel van wortels. Hiermee graaft het alles op wat er in de omgeving groeit, het water en de voedingsstoffen. De sering is een zware eter die veel voedingsstoffen uit de grond kan halen en veel kan opgebruiken als je niet bemest.





Maar de wortels vormen niet alleen een grote baal om de ouderplant te bevoorraden. Ze kunnen ook uitlopers creëren waarover de sering zich verspreidt met nieuwe planten. Dit kun je voorkomen door een wortelbarrière rond de sering te plaatsen. Dit beperkt de groei van de plant.

Plaats een wortelbarrière rond de sering

Het is het beste om de wortelbarrière te zetten bij het planten van de jonge sering. Dan hebben de wortels zich nog niet verspreid en heb je minder werk. Wortelbarrières kunnen echter ook op een later tijdstip worden ingesteld. In dit geval moet u echter mogelijk een deel van de wortels afsnijden.

Let hier op

  • zet een wortelbarrière van stevig materiaal (massief plastic of beton)
  • laat de sering 1,5 tot 2 meter ruimte voor wortelgroei
  • steek de wortelbarrière diep genoeg in
Lees ook:   Badkamerwand betegelen: welke wandopbouw?

U kunt de wortelbarrière bijvoorbeeld kopen in de bouwmarkt of via internet bestellen. Kies een vast materiaal dat niet ontleedt. Hout is ongeschikt omdat de wortels er doorheen kunnen breken als het na enige tijd oplost. Laat ruimte voor een straal van een goede twee meter rond de hoofdstam van de sering. Plaats de wortelbarrière minstens 60 centimeter diep in de grond.