Wanneer kan de lantana worden uitgezet?

Wandelroeschen-wanneer-uit
Bij warme temperaturen kan de plant naar buiten.

De lantana is een bijzonder populaire tuin- en balkonplant. Dit is echter niet winterhard en moet daarom professioneel overwinterd worden. Wanneer de lantana na overwintering weer naar buiten mag, hangt vooral af van de temperaturen.

De lantana is niet winterhard

De lantana is niet winterhard. Hier hoeven de temperaturen niet eens in het minbereik te glijden, zelfs lage temperaturen van vijf graden Celsius kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lantana. Vermijd deze en laat je lantana niet onbeschermd buiten bij lage temperaturen.





Overwinteren van de lantana

Na het overwinteren moet de lantana worden teruggebracht naar zijn buitenlocatie. Hoewel je het ook binnen kunt kweken, voelt het buiten altijd het meest comfortabel op een geschikte zonnige en warme locatie.

Het belangrijkste criterium is temperatuur

Over het algemeen kan er geen expliciet juiste tijd voor de overwintering van de lantana worden genoemd. Het belangrijkste criterium is altijd de temperatuur. Plaats uw lantana alleen buiten bij milde temperaturen om vorst en koudeschade te voorkomen. Zodra de temperaturen niet meer onder de grens van zo’n vijf graden Celsius komen, kun je je lantana weer naar buiten brengen.

Pas op voor late en nachtvorst

Let bij het overwinteren van de lantana op de temperaturen in de avond- en nachturen. Vaak kan late of nachtvorst zelfs in het voorjaar voorkomen. Breng dan je lantana ’s nachts in huis of op een andere beschutte locatie. Let ook op koudere nachten in de herfst en begin indien nodig met een vroege overwintering.

Lees ook:   Hoe nieuwe vloerplaat bij houtskeletbouw plaatsen?

De belangrijkste voorwaarden op een rij

Bij het uitzetten van de lantana moet u bijzondere aandacht besteden aan de volgende voorwaarden:

  • nooit buiten gezet bij temperaturen onder de vijf graden Celsius,
  • bijzondere aandacht besteden aan late en nachtvorst,
  • breng indien nodig een nacht in huis of naar een andere beschermde locatie.
  • Als richtlijn bij benadering kunnen de IJsheiligen worden geaccepteerd. Daarvoor mag de lantana niet naar buiten worden gebracht.
  • Laat de lantana geleidelijk wennen aan de veranderde omgeving. Zet dit niet direct vanuit het winterkwartier in de directe zon, maar alleen in de schaduw.