Kun je de magnolia als kamerplant houden?

Magnolia-in-Kamer
Magnolia’s kunnen maximaal in de vaas worden bewaard.

Dankzij de prachtige bloemen is de magnolia een van de meest populaire planten in het ontwerp van tuinen. Sommige tuinliefhebbers vragen zich af of magnolia’s ook als kamerplant gehouden kunnen worden. In de regel is dit echter moeilijk. Dit is waarom.

Er is geen bloesem in de kamer!

Botanisch gezien wordt de magnolia toegewezen aan de struiken. In de regel groeien de planten echter erg hoog en worden ze ook extreem breed. Om de plant goed te laten ontwikkelen, heeft hij voldoende ruimte nodig. Magnolia’s waarderen ook veel zonlicht. De meeste magnoliavariëteiten die commercieel in onze regio’s worden verkocht, zijn winterhard en vereisen een natuurlijke koude periode.





Als je de plant daarentegen binnen houdt, zal het vaak moeilijk zijn om aan deze behoeften van de magnolia te voldoen. In de meeste gevallen heeft de plant te maken met weinig ruimte. Bovendien zal het in de meeste gevallen niet zoveel zon kunnen genieten als wanneer het buiten wordt geplant. Ook is de warme verwarmingslucht niet per se voordelig voor de plant. De bloem blijft dus in de kamer. Uiterlijk na een paar jaar stoppen magnolia’s in de kamer met groeien.

Hoe kuipplant als alternatief te gebruiken

Magnolia’s kunnen niet direct als kamerplant worden gehouden. Je hebt echter de mogelijkheid om de magnolia in een kuip te planten. U kunt het tijdelijk in het appartement plaatsen en anders bij het juiste weer naar het balkon verplaatsen. Dan staat de magnolia op een plek waar hij veel van zonlicht kan genieten.

Lees ook:   Aluminium of stalen profielplaten voor dak?

Let in dit geval op:

  • Kies een kleine magnoliasoort
  • Voorzie de magnolia van een grote emmer
  • Neem de juiste beschermende maatregelen voor de winter

Je moet de potplanten echter niet overwinteren in de warme verwarmingslucht. Hierdoor verstoor je hun natuurlijke groeiritme. Een beschermd overwinterend buitenleven of accommodatie in een serre of een andere koele, vorstbeschermde plaats is echter meer aan te raden. Als u dergelijke mogelijkheden niet heeft, moet u eerder overwegen om in de open tuin te planten.