Hoe frambozen optimaal te bemesten

Framboos Duengen
Frambozen kunnen biologisch worden bemest.

Frambozen gedijen op voedselarme bodems. Ze geven echter de voorkeur aan grond die hen perfect voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Om dit te garanderen is tijdige bemesting belangrijk. Dan kun je een rijke frambozenoogst verwachten.

Eerste toepassing van kunstmest bij het planten van de framboos

Begin uit voorzorg met het planten van de framboos door de plant een goede voorraad voedingsstoffen aan te bieden. Dit begint met de juiste locatie, idealiter in een bodem waar nog geen andere bessenstruik heeft gestaan. Bereid bovendien de grond goed voor voordat u de framboos plant. Dit omvat het losmaken van de grond en het verrijken van de grond met zand en compost.





Twee keer bemesten tijdens de groei

Na het planten volgt de groeiperiode van de framboos. Gedurende deze tijd moet je de plant twee keer bemesten. De eerste keer in het voorjaar, zodat de struik voldoende voedingsstoffen krijgt om vruchtbaar te worden. De tweede keer is bemesting vereist na het oogsten. De framboos heeft deze meststoftoepassing nodig zodat hij het jaar goed door kan komen en het volgende jaar weer kan dragen. Maar er zijn ook momenten waarop je niet moet bemesten:

Zomerframboos: vlak voor de oogst in juli
Herfst framboos: in augustus

Door kort voor de oogst te bemesten, kan de smaak van de vrucht veranderen. Ze smaken dan nogal waterig.

Welke meststoffen zijn geschikt voor frambozen

Idealiter moet u vertrouwen op leveranciers van natuurlijke voedingsstoffen voor uw frambozenplant. Want alles wat je aan je plant toevoegt, bereikt ook je organisme via de vruchten. Wij raden daarom de volgende soorten meststoffen aan:

  • Compost
  • Turf
  • Mest
  • Brandnetelmest
  • Hoornkrullen
Lees ook:   Houten plankenvloer

Hoe frambozen in de emmer te bemesten

Terwijl frambozen in de tuin veel meer kans hebben om voedingsstoffen uit de grond te halen, is dit zeer beperkt met frambozenplanten in potten op het balkon. Om deze reden moet je frambozen veel vaker in de emmer bemesten. Anders zal de grond snel uitgeput raken, wat merkbaar is in de kwaliteit van het fruit. Bovendien moet u de grond in de pot om de twee jaar volledig vervangen, zodat de framboos voldoende voedingsstoffen krijgt.

></p> <span klasse=