Fotovoltaïsche installatie op het dak: PV-systeem als dakbedekking

Bij fotovoltaïsche panelen op het dak worden de zonnepanelen rechtstreeks in de dakbekleding geïntegreerd. Tegelijkertijd dient het PV-systeem als dakbedekking. Het grote voordeel is het esthetische uiterlijk. Bovendien zijn de PV-modules minder gevoelig voor wind. De nadelen zijn de hoge kosten in bestaande gebouwen en de slechte ventilatie aan de achterzijde, die tot prestatieverliezen kan leiden.

En dat is wat je in dit artikel zult leren:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Wat is een in-roof fotovoltaïsche installatie?

In tegenstelling tot de typische fotovoltaïsche panelen op het dak, die op het bestaande dak van een huis worden geplaatst, vertegenwoordigen PV-modules op het dak ezijn in het dak geïntegreerde fotovoltaïsche panelen. In plaats van normale dakbedekking bestaat het dak uit zonnepanelen. Deze zijn zeer plat en vormen een homogeen oppervlak met de rest van de dakbedekking.

PV-dakmodules zijn gewoonlijk kozijnloos en worden op rails rechtstreeks op de daklatten gemonteerd. Bovendien beschermen ze de dakbekleding tegen weersinvloeden. Fotovoltaïsche panelen op het dak zijn dus een interessante oplossing. voor nieuwbouw en renovatieaangezien voor het fotovoltaïsche dak geen dakpannen nodig zijn.

Fotovoltaïsche panelen op het dak

Indach Photvoltaik (@Vidirian Solar)

Voordelen van zonnepanelen op het dak

Esthetische oplossing

Een zonnedak in de vorm van zonnepanelen op het dak zijn een bijzonder esthetische oplossing. Door hun smalle profiel en het ontbreken van frames gaan de modules bijna naadloos op in het dak. Dit creëert een homogeen en onopvallend oppervlakte. De bijpassende zonnepanelen zijn niet alleen verkrijgbaar in de kleuren zwart en blauw, maar ook in roodachtigdie past bij de kleitegels.

Lees ook:   Elektriciteit bij renovatie

Mechanische stabiliteit

Dankzij het smalle en platte ontwerp van een in het dak geïntegreerde fotovoltaïsche installatie is er geen aanvalsoppervlak voor wind. Bovendien wordt het gewicht van het zonnesysteem gelijkmatig verdeeld over het hele dakoppervlak. Een zonne-installatie op het dak biedt dus een aanzienlijk voordeel. Hogere mechanische stabiliteit dan een fotovoltaïsch dak.

Het gewicht van een PV-systeem kan de statica van het dak beïnvloeden. Een conventioneel zonnepaneel weegt immers ongeveer 20 kilo. Vooral in oude huizen zijn vaak kleine spanten geïnstalleerd die het extra gewicht van een fotovoltaïsche dakinstallatie niet kunnen dragen. In dergelijke gevallen is montage op het dak een optie.

Goedkoop voor nieuwbouw en renovatie

Als u fotovoltaïsche panelen als dakbedekking gebruikt, bespaart u kosten voor de Dakpannen en het werk van een dakdekker. Een fotovoltaïsch systeem op het dak is dus een goed idee als u een nieuw huis wilt bouwen of uw dak wilt renoveren. De exacte kostenvergelijking tussen nieuwe en bestaande gebouwen zullen wij later bespreken.

Nadelen van zonnepanelen op het dak

Niet haalbaar op elk dak

In-dak modules kunnen niet worden geïnstalleerd op Bitumen daken of Tinnen daken worden geïnstalleerd. Bovendien zijn alleen hellende daken waarop het regenwater kan weglopen hiervoor geschikt. Om schade te voorkomen moet het montagesysteem voor daken met een geringe hellingshoek dienovereenkomstig worden aangepast.

Slechte ventilatie van de modules aan de achterzijde

Fotovoltaïsche daksystemen hebben een slechtere koeling achteraan dan daksystemen, die een afstand tot het dak hebben. In-dak modules hebben deze afstand niet en zijn dus snel heet. Hierdoor verliezen ze hun prestaties, en daarom wordt extra koeling aanbevolen.

Duurder in bestaande gebouwen

In een bestaand gebouw is zonnepanelen op het dak aanzienlijk duurder. Het dak moet speciaal worden bedekt en er moeten eventueel daklatten en -balken worden aangebracht, wat de kosten aanzienlijk verhoogt.

Lees ook:   Goederenlift buiten – Deze varianten komen in het geding

Voor- en nadelen van montage op het dak

Voordelen:

  • Lagere dakconstructiekosten
  • Esthetische uitstraling
  • Goede bescherming tegen weersinvloeden
  • Hogere duurzaamheid
  • Hoge mechanische stabiliteit

Nadelen:

  • Alleen bruikbaar voor renovatie of nieuwbouw
  • Slechte ventilatie aan de achterkant…
  • … wat kan leiden tot lagere opbrengsten
  • Niet geschikt voor elk dak

Kosten van zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op daken kosten ongeveer 10% tot 20% meer dan normale PV-modules in nieuwbouw, omdat een speciaal bevestigingssysteem is vereist. Er zijn echter geen kosten voor dakpannen en dakbedekking die bij een daksysteem zouden ontstaan. Per kWp geïnstalleerd vermogen zijn de volgende kosten te verwachten van ongeveer 1.400 tot 2.000 euro. kan worden verwacht.

Kostenvergelijking: fotovoltaïsche panelen op het dak of in het dak?

Bij fotovoltaïsche installaties op het dak of op het dak kunnen kosten worden bespaard met het systeem op het dak. Op Nieuwbouw en dakrenovatie vallen de kosten voor de dakbedekking weg. In bestaande gebouwen is installatie op het dak voordeliger, omdat een oplossing op het dak kan worden aangebracht. Extra kosten voor dakbedekking meebrengt.

In de vergelijking ziet u de aanschafkosten van een 8 kWp zonnesysteem als op-dak en als in-dak variant voor een nieuw gebouw en in een bestaand gebouw. De prijzen zijn een Schatting en zijn afhankelijk van de geselecteerde gespecialiseerde bedrijven en fabrikanten.

Op-dak vs. in-dak in de nautische bouw

Op het dak versus op het dak in bestaande gebouwen

Welke zonnemodules zijn geschikt voor fotovoltaïsche dakinstallaties?

Met zonnepanelen op het dak kunt u conventionele PV-modules kan worden gebruikt. Sommige fabrikanten zoals Solarwatt bieden ook speciale zonnepanelen voor montage op het dak (EasyIn-serie). Hiermee overlappen de modulekaders vergelijkbaar met dakpannen op een pannendak. Bovendien is de onderrand van de module open, zodat regenwater beter kan weglopen.

Lees ook:   Hoe kies je de juiste koelkast?

Het constructietype van de PV-modules doet er niet toe. U kunt kiezen uit monokristallijne, polykristallijne of dunne-film zonnecellen. Het hangt af van het type Montagesysteem en hoe de modules daarin zijn bevestigd.

Welke daken zijn geschikt voor dakmontage?

In principe is montage in het dak geschikt voor schuine daken met juiste oriëntatie op de zon en een dakhelling vop meer dan 20 procent geschikt om een bevredigende opbrengst te bereiken. De volgende tabel toont het effect van dakoriëntatie en dakhelling op de opbrengst.

Fotovoltaïsche hellingshoektabel

Fotovoltaïsche kantelhoektafel

Een niet te ondiepe dakhelling is ook belangrijk om een probleemloze afvoer van regenwater om een probleemloze afvoer van regenwater te kunnen garanderen. Pannendaken zijn bijzonder geschikt voor een fotovoltaïsch systeem op het dak. Hiervoor kunnen ook zonnedakpannen worden overwogen. Fotovoltaïsche installaties op daken met golfplaten, rieten daken, bitumen daken of metalen daken zijn niet mogelijk.

Conclusie

Bij fotovoltaïsche panelen op het dak zijn de fotovoltaïsche modules Visueel onopvallend geïntegreerd in het dak van het huis. Ze vervangen de dakpannen en bieden bescherming tegen het weer. Het grootste voordeel is een esthetische uitstraling. Fotovoltaïsche installaties op daken zijn echter duur, vooral voor bestaande daken.

Ongeacht of u kiest voor zonnepanelen op het dak: Onjuiste installatie van PV-modules is de meest voorkomende reden voor storingen in PV-systemen. Neem geen risico en vul het onderstaande formulier in. Wij brengen u in contact met gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%.