Star magnolia ails – redenen en tegenmaatregelen

Star magnolia ziekten
Stermagnolia kan last hebben van meeldauw.

De ster magnolia wordt beschouwd als een nogal niet veeleisende schoonheid in de tuin. Helaas is het niet ongewoon dat ze wordt getroffen door vervelende ziekten. We vertellen je wat je eraan kunt doen.

Kwetsbaar of robuust?

Kortom, de stermagnolia is zeer resistent, vooral als de locatie- en verzorgingsomstandigheden passen. Als de randvoorwaarden echter niet optimaal worden gekozen, kunnen ziekten het onaangename gevolg zijn. In de meeste gevallen lijdt stermagnolia aan bladvlekkenziekte of wordt het aangetast door meeldauw. Bepaalde ziekten zoals fruitboomkanker komen daarentegen minder vaak voor.





Meeldauw

De meeldauw manifesteert zich door grijsachtig witte of gelige vlekken op de bladeren. Ook opgerolde schiettips zijn hier een duidelijk teken van. Deze plaag is terug te voeren op schimmelsporen. Met een greep op snoeischaren kunnen de getroffen gebieden gemakkelijk worden gescheiden – maar een snede die te goed bedoeld is, is niet noodzakelijkerwijs voordelig voor de magnolia. Als alternatief kunt u ook doorgaan tegen de ziekteverwekkers met een zoutoplossing of brandnetelafkooksel. Aan de andere kant moet u zich onthouden van chemische middelen.

Bladvlekkenziekte

Een bacterie (“Pseudomonas”) is verantwoordelijk voor bladvlekkenziekte. De doelwitten van de bacteriën zijn voornamelijk de bladeren en bloemblaadjes van stermagnolia, die misvormd zijn door zwarte vlekken met een hoekige vorm. Naarmate de ziekte vordert, verschijnen er gaten in de bladeren voordat ze eraf vallen. Om van deze ongenode gast af te komen, moet je al het gebladerte van stermagnolia in de herfst weggooien. De bacteriën gebruiken het anders om te overwinteren en vallen de plant in het voorjaar weer aan.

Lees ook:   Hoe dakterras afwerken?

Redenen en tegenmaatregelen

Als uw ster magnolia wordt beïnvloed door ziekten, moet u de randvoorwaarden zorgvuldig controleren. Meestal zit er een van deze redenen achter:

  • Gebrek aan voedingsstoffen en/of water
  • Locatie: geen wind, grond te alkalisch
  • Transplanteren op het verkeerde moment
  • de kroon is te dicht
  • bij het planten bleef er te weinig afstand tot andere planten over

Let dus op een geschikte locatie. Trim bovendien de kroon regelmatig. Met een gemulcheerd wortelgebied is stermagnolia ook beter bestand tegen ziekten.