Bosbessen correct verzamelen

Blauwe bessen plukken
Blauwe bessen kunnen in de zomer worden geoogst.

Zowel wilde bosbessen als gecultiveerde variëteiten in de tuin zijn in het seizoen in de zomer en de late zomermaanden. Bij het plukken en verzamelen van de kleine blauwe vruchten moeten echter enkele eigenaardigheden in acht worden genomen. Dit maakt het oogstseizoen tot een bijzonder succes.

De oogsttijd van blauwe bessen

Het bosbessenseizoen begint meestal eind juni of begin juli. Omdat niet alle bessen op de struik tegelijkertijd rijpen, maar slechts geleidelijk, kunnen verse bosbessen regelmatig gedurende meerdere weken worden verzameld. Meestal loopt het seizoen tot eind augustus of zelfs tot begin september. Dit geldt zowel voor de wilde blauwe bessen als voor de bijzondere variëteiten die in tuinen worden geteeld.





Handig keukengerei

Sommige handige gebruiksvoorwerpen en gereedschappen vergemakkelijken het plukken en verzamelen van de kleine bessen. Dit zijn:

  • een kom, emmer of ander vat voor het vervoer van de bessen,
  • Handschoenen en geschikte kleding, vooral bij het verzamelen in het bos
  • en, indien nodig, een zitkussen of een kniebeschermer voor een aangenamere pluk van laaghangende bessen.

Verzamel alleen rijpe bessen

Zorg ervoor dat je alleen rijpe bessen verzamelt. Onrijpe vruchten gescheiden van de struik kunnen niet meer rijpen en moeten worden gesorteerd. Rijpe bessen zijn vooral te herkennen aan de donkerblauwe kleur en een mollig en glad oppervlak. Bovendien kunnen rijpe bessen gemakkelijk van de stengel worden verwijderd. Als ze wat steviger zitten, moet je ze één tot twee dagen rijping laten.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Lille

Een bosbessenkam voor het plukken van grotere hoeveelheden

Voor het plukken van grotere hoeveelheden bessen kan het gebruik van een zogenaamde bosbessenkam aantrekkelijk lijken. Met behulp van deze kam kunnen meerdere vruchten tegelijk uit de struik worden geplukt en verzameld. Dit kan worden gezien als een aanzienlijk voordeel ten opzichte van het met de hand verzamelen. Vaak worden echter onrijpe bessen verwijderd, die vervolgens moeten worden uitgezocht.

Was bessen na het verzamelen

Voordat u de bosbessen eet of verder verwerkt, moeten ze grondig worden gewassen met schoon water. Dit geldt niet alleen voor wilde bosbessen om eventuele ziekteverwekkers van de vossenlintworm te verwijderen, maar ook voor bessen uit de tuin. Wassen verwijdert ook resten van sprays en meststoffen en hecht vuildeeltjes.