Muur ronde bogen zelf – zo kun je het doen

Gebogen muren

Zelfs als sommige bronnen het tegenovergestelde beweren: je neemt een uitdagende taak aan als je een ronde boog wilt ommuren. Als u het project echter grondig plant en professioneel implementeert, vermijdt u frequente problemen, zodat er geen ernstige problemen ontstaan.

Belangrijke details bij het bouwen van een ronde boog

In principe is het metselwerk van een ronde boog grotendeels vergelijkbaar met gewone muren in een rechte lijn, maar in detail zijn er enkele concrete verschillen. Ze zijn onvermijdelijk het gevolg van de speciale vorm en het feit dat er tijdens het metselwerk nog steeds geen stabiele, zelfdragende structuur is. Er moet onder andere worden opgemerkt:



  • Een solide basis voor de twee zijpijlers
  • Voldoende openingen voor betrouwbare algehele statica van de boog
  • Zijdelingse ondersteuning van de grondpijlers
  • Het maken van een boogsjabloon als ondersteuning voor metselwerk
  • Gelijkmatige, symmetrische verdeling van de mortel over alle stenen
  • Drukbestendig bouwmateriaal zoals beton,natuurlijke of metselwerkblokken



Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een van de twee typische varianten van een rondboog: de segmentboog of een echte rondboog. Deze beslissing resulteert onder andere in constructiegerelateerde verschillen in de pijlers voor drukontlasting.

De klassieke ronde boog

In een “echte” ronde boog vormt de boog een exacte halve cirkel. Statisch gezien betekent dit dat het gewicht van de boog en het metselwerk erboven overwegend verticaal naar beneden wordt geleid. Dit betekent dat dit type een zeer stevige en stabiele fundering vereist, maar een hogere stabiliteit heeft in vergelijking met een segmentboog.

Lees ook:   Welke boiler voor 4 personen heb ik nodig? - Koopgids

De segmentboog

De segmentale boog gebruikt alleen het gedeeltelijke gedeelte van een halve cirkel – de straal is groter dan de hoogte van de cirkelboog en het midden ligt daarom ver onder het begin van de kromming. Dit maakt metselwerk en statische berekeningen veel moeilijker, bovendien moet u, althans voor de eerste laag, speciaal geslepen stenen gebruiken.

Statische problemen met de segmentboog

In tegenstelling tot de ronde boog richt de segmentboog de druk naar de zijkant, zodat je overeenkomstig sterke en zijdelings ondersteunde landhoofden aan de twee uiteinden van de boog moet gebruiken met het oog op het hoge gewicht. Hoe platter de boog, hoe sterker de zijdelingse krachten.

Procedure voor metselwerk van een ronde boog

Totdat het werk is voltooid, houdt een steiger met een boogsjabloon de individuele stenen (koppels) op hun plaats – alleen met het inbrengen van de sluitsteen wordt een dragende constructie gecreëerd. Altijd steen voor steen afwisselend en symmetrisch aan beide zijden metselwerk, met aandacht voor een uniforme voegdikte zonder holtes. De breedte moet tussen maximaal 0,5 cm aan de binnenkant en 2 cm tot 3 cm op de rug van de boog liggen om betrouwbare stabiliteit te garanderen.

De opstelling in de rondboog, evenals die van de pilaren, is altijd in een binding – dit betekent dat je de kontverbindingen tussen de stenen op elke positie beweegt. Pilaar en boog gebruiken een identiek rooster. De laatste steen – de sluitsteen – is altijd de bovenste en kan een wigvormige snede hebben. Elke ronde boog heeft dus een oneven aantal stenen: de twee gespiegelde zijden plus een sluitsteen.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Bever