Fonteinen reactiveren – tips en trucs

Putten reactiveren

Als u een oude put op uw eigendom opnieuw wilt activeren, is het niet altijd eenvoudig – afhankelijk van waarom de put geen water meer vervoert, kan een dergelijk project ingewikkeld zijn. Wat u moet weten over het reactiveren van putten, hebben we hier kort samengevat.

Oude putten kunnen onbruikbaar worden

Het is niet ongewoon voor nieuwe huiseigenaren om de overblijfselen van een oude put op hun eigendom te ontdekken, die in zijn oude glorie kan worden hersteld. Wat eenvoudig klinkt, kan echter in werkelijkheid beladen zijn met enkele problemen. Vooral als de put is gevuld of anderszins gesloten, kan de waterdragende aardlaag zijn opgevuld. Maar ook eventuele transportleidingen (bijv. bij impact of ramputten) zijn vaak verstopt of verroest na een paar jaar zonder gebruik.





Een ander probleem kan ontstaan doordat de onderliggende waterbron onder de put na verloop van tijd gewoon opdroogt. In de meeste gevallen is hier niet veel meer te doen – zelfs herboren levert slechts in een paar gevallen echt succes op. De reden hiervoor is meestal het dalen van het waterpeil in de afgelopen decennia, waardoor de put het grondwater niet meer bereikt.

Zoek uit of de fontein nog steeds water vervoert

De eerste stap in het reactiveren van een oude put moet daarom zijn om de vraag helder te krijgen of er überhaupt nog waterhoudende lagen zijn aangetast en hoe het water van daaruit weer omhoog getransporteerd kan worden met de bestaande put. Om deze vraag te verduidelijken, kan een heel eenvoudige truc helpen: gooi een lood in de put en interpreteer op basis van het impactgeluid of de putbodem bedekt is met water of modder of droog.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Poperinge

In het geval van pijpputten is het daarentegen de moeite waard om een pijpcamera of sonde te gebruiken om te controleren of eventuele verstoppingen in de pijp het gebrek aan water verklaren. Als dit niet het geval is, moet u ook de bodem van de put controleren op de aanwezigheid van water.

deze procedures kunnen u helpen een put opnieuw te activeren

Afhankelijk van de resultaten van uw oorzaakonderzoek, kunnen nu verschillende procedures worden gebruikt om de put opnieuw te activeren. Deze omvatten met name het volgende:

  • Put is droog: Als u tijdens de loodgietersgooi geen vocht kon detecteren, is het grondwater op de overeenkomstige hoogte meestal niet meer aanwezig of is er een verstopping of verstopping opgetreden. Reinig de put grondig of controleer of het zinvol is om opnieuw te boren.
  • Put is vochtig: Als er daarentegen vocht is, is het meestal nodig om de verzande putbodem uit te graven. Een kunstmatig gegenereerd vacuüm kan ook helpen om een pijpput vrij te maken.