Houten gordelroos leggen – de beste tips

Houten gordelroos leggen

Het houten shingle dak geniet grote populariteit. Tegenwoordig zijn niet alleen historische huizen en gebouwen bedekt met houten gordelroos. De houten gordelroos is steeds meer in opkomst. Ook al is het leggen in principe mogelijk voor doe-het-zelvers en huiseigenaren zelf, het vergt een zekere expertise. Hieronder staan verschillende tips om het voor u gemakkelijker te maken om de houten gordelroos te leggen.

Beslissing en planning

Maar voordat u begint met het bedekken van het dak, moet u beslissen welke dakpannen of alternatieven de beste keuze zijn. Naast aluminium dakpannen, tinnen dakpannen en Co., zijn er ook de populaire houten shingles. Wanneer de beslissing wordt genomen over de houten gordelroos, is een uitgebreide planning vereist. Dit roept de vraag op welke onderbouw gewenst is. Tegenwoordig vindt meestal volledige bekisting plaats waarop de dakbedekking en tegenlatten zijn gemonteerd. Omdat daken in het ergste geval de statica van het gebouw nadelig kunnen beïnvloeden, moet u in geval van twijfel een expert raadplegen. Overigens is het leggen van de houten shingles niet alleen mogelijk op het dak. Met een passende onderbouw is ook de gevelbekleding haalbaar.





Stap voor stap houten gordelroos leggen

Het leggen van de houten gordelroos is mogelijk na een passende voorbereiding voor de doe-het-zelver. De volgende stapsgewijze instructies helpen u bij de implementatie.

Belangrijk materiaal

Allereerst moet je verschillende materialen hebben. Dit omvat de volgende hulpmiddelen:

  • Shingle potloden + houten shingles
  • Bijl, zaag, meetlint en hamer
  • Latten

Planning en voorbereiding

In de loop van de planning ontwikkel je een legplan. Bovendien is de montage van de onderbouw noodzakelijk voordat u kunt beginnen met het leggen van de houten gordelroos. Leg vervolgens de eerste rij gordelroos langs de dakrand van het dak. ga vervolgens naar Offset.

Lees ook:   EPC Deskundige: Uw Gids voor Energie Prestatie

Dekking van de nok

Na de start begeef je je naar de nok van het dak. Een speciale locatie is vereist, zodat de daknok navenant strak is. Om dit te doen, legt u eerst de dakshingles op de nok en spijkert u ze vast.

Zijdelingse sluiting van de dakbedekking

Ten slotte worden de resterende houten gordelroos gelegd. De shingles worden met een bepaald uitsteeksel aan de zijkant van het dak gelegd. Om het regenwater in de toekomst te kunnen afvoeren, is een waterneus nodig. Stilstaand water kan immers ernstige schade aanrichten.