De Passiflora – een indrukwekkende klimplant

Passiebloem klimplant
Passiebloemen om de huismuur te verfraaien.

Wilt u een kale muur of balkonleuning opfrissen? Wat dacht je van de Passiflora? Met zijn klimgroei verovert hij al snel het hoogste punt van zijn traliewerk en inspireert met een prachtige bloem. Hier zijn enkele tips voor de zorg.

Eigenschappen van passiebloem

  • meerjarig
  • exotische look
  • bloeit tot de herfst
  • meer dan 500 verschillende soorten
  • Bloemkleur: groen, wit, roze, roze of violet

Tips &Trucs



Let op, niet alle soorten passiebloem hebben een stijgende groei. Ze groeien als bomen of struiken. Deze omvatten bijvoorbeeld Passiflora arborea, Passioflora macrophylla en Passiflora lindeniana (allemaal uit de groep van Astrophea). Passiflora arborea groeit uit tot een 15 meter hoge boom.

Passiebloem houden als klimplant

Er zijn veel redenen om de exotische klimplant in je eigen tuin te brengen. Pretentieloosheid is onder andere een van de voordelen van passiebloem. Tijdens de zorg zijn de volgende maatregelen nodig:



Voorwaarden van de site

In zuidelijke oriëntatie voelt de passiebloem zich het meest comfortabel. Ze is een echte zonaanbidder en houdt van warm. Het verdraagt echter geen tocht. Perfect om een balkon visueel te verbeteren, omdat dakterrassen meestal op de zon zijn gericht.

Gieten

Op droge bodems mist passiebloem de kracht om zijn lange, klimmende scheuten te ontwikkelen. Houd het substraat altijd vochtig. U moet echter wateroverlast vermijden om wortelrot te voorkomen. Werk een drainage in de grond op de site, bijvoorbeeld door zand onder het substraat te mengen.

Bemesten

Je kunt de groei van je passiebloem bevorderen door hem één keer per week universele of bloeiende plantenmeststof te geven.

Lees ook:   Aanleggen van terras in hout

Overwinteren

De exotische oorsprong uit Zuid-Amerika is te zien in de passiebloem. Helaas is ze dus niet gewend aan vorst en moet ze bij dalende temperaturen in huis worden gehaald.

Ontwerpideeën

De sierlijke bloem wordt benadrukt door natuurlijke materialen zoals hout, terracotta, beton of steen. Een ware bloemenzee ontstaat door de combinatie van lucht- of zeeblauw bloeiende petunia’s of hortensia’s.

Uitstekende klimplant

… in de ware zin van het woord. In 2015 werd de bloeiende plant uitgeroepen tot “Terrasplant van het Jaar” vanwege zijn veelzijdigheid (cf. [URL=“ Kletterpflanze im Trend „Unexpected Wild“ – Die Passionsblume: Terrassenpflanze des Jahres[/URL].