Alles over de vloerstructuur op zolder

Zolder vloerstructuur

Een verdieping komt voor op verschillende verdiepingen in het huis. Ondanks bepaalde overeenkomsten verschilt de structuur van de vloer op de begane grond van de ondergrond op zolder. Als u op zoek bent naar een uitbreiding van uw zolder, moet u aandacht besteden aan de vloerstructuur. Hieronder leert u meer over de betonconstructie en de weg naar een optimale vloer.

Van tevoren plannen

Planning is het allerbelangrijkste. Dit geldt ook voor de vloerstructuur op zolder. Voordat u begint met leggen, moet u basisvragen beantwoorden en lokale omstandigheden in uw beslissing opnemen. Met de juiste planning slaagt de uitbreiding van de zolder inclusief de vloer perfect. Materiaal, isolatie en statica zijn cruciaal. Daarnaast gaat een uitbreiding van de zolder hand in hand met wettelijke eisen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de verantwoordelijke bouwautoriteit om problemen later te voorkomen.





Dekvloer als fundering van de vloer

Dekvloer vormt de basis voor uw nieuwe vloer op zolder. De dekvloer helpt u om een vlak oppervlak te creëren, zodat het leggen van de uiteindelijke vloerbedekkingen op een hoogwaardige manier kan worden uitgevoerd. Voor het vloerplafond is een droge dekvloer voldoende. Een lang droog seizoen is niet nodig. De dekvloer is direct toegankelijk, zodat je verder kunt met de uitbreiding. Bij een houten balkenplafond is het draagvermogen van de dekvloer van groot belang.

Impactgeluid en thermische isolatie

Als het gaat om vloerconstructie, rijst de vraag hoe de zolder vervolgens te isoleren. Thermische isolatie wordt aanbevolen om de energie-efficiëntie merkbaar te verhogen. Met polystyreen isolatie bespaart u energiekosten en creëert u een aangenaam binnenklimaat op zolder. De isolatie is mogelijk tussen, op en onder de spanten. Bij het gebruik van de zolder als appartement is impactgeluidisolatie absoluut noodzakelijk om het achtergrondgeluid in het huis te minimaliseren.

Lees ook:   De vloer voor de zolder – talloze mogelijkheden

De vloer

In de laatste stap leg je je vloer. Er zijn tal van mogelijkheden en combinaties van oppervlakken. Afhankelijk van de vloer varieert de installatietechniek. Sommige bekledingen kunnen worden gelegd door te klikken, terwijl andere vloeren moeten worden gelijmd of geschroefd. Tal van decors, patronen en voegpatronen zijn beschikbaar. Bij de keuze van de vloerbedekking spelen verschillende criteria zoals tijd, kosten, inbouwhoogte, gebruik van het pand of weerstand een belangrijke rol. Populaire soorten vloeren voor de zolder zijn de volgende:

  • Laminaat
  • Kurk
  • Parket
  • OSB-borden
  • Ruw
  • Tapijt
  • Tegel