Zandfilters vullen – waar moet u op letten?

Zandfiltervulling

Enkele redenen voor de hoge populariteit van zandfilters zijn hun efficiëntie, solide constructie en eenvoudig onderhoud met weinig tijdsbesteding. Na de eerste vulling hoeft u het zandfilter pas na ongeveer twee tot vijf jaar te vervangen. In de tussentijd is het voldoende om het regelmatig schoon te maken door terug te spoelen.

Zandfilters voor de eerste keer vullen of bijvullen – deze details zijn belangrijk

Bij het vullen van een zandfilter moet u rekening houden met bepaalde parameters, zodat er geen onmiddellijke of langdurige schade is en het systeem goed en betrouwbaar werkt. In het geval van een kit of een volledig geassembleerde set vindt u alle relevante informatie in de gebruiksaanwijzing. De belangrijkste factoren zijn:



  • Gewicht en volume van het benodigde zand
  • Samenstelling en zuiverheid van het zand
  • Grootte en vorm van de korrelgrootte
  • Bouw van de fabriek
  • Speciale stappen voor het vullen, zoals het plaatsen van het filterkruis



Als u het zandfilter langzaam en voorzichtig vult, is het risico op beschadiging van de apparatuur tijdens het proces zeer laag. Let vooral op open en soms gevoelige onderdelen zoals de filterster aan de onderkant of de ontluchtingsslang. Ga voorzichtig te werk in dergelijke gebieden en vermijd het vullen van grotere hoeveelheden in korte tijd.

Het juiste zand voor het vullen van een zandfilter

Voor zandfilters is mineraal zand in twee korrelgroottes meestal geschikt: grof middellang zand met een diameter van 0,4 tot 0,8 mm of eerder fijnkorrelig grof zand, dat gemiddeld ongeveer 0,7 mm tot 1,2 mm heeft. Sommige systemen maken ook gebruik van een tweedelig zandfilter, waarbij beide varianten worden gebruikt in een lagensysteem. Sinds enkele jaren is er ook een alternatief voor conventioneel zand, filterglas of geactiveerd filtermedium (AFM). Het bestaat uit een gemalen en bewerkt gerecycled glas en kenmerkt zich onder andere door een bovengemiddelde levensduur.

Lees ook:   Gerbera's worden niet overwinterd – op één uitzondering na!

Zandfilters vullen – hoe verder te gaan

Open het filter en controleer de juiste montage en de strakke pasvorm van alle connectoren. Vul het zand voorzichtig op en voeg af en toe water toe vanaf een niveau van ongeveer de helft zodat het zand beter bezinkt. Als er geen markering is voor het maximale niveau, is deze meestal net onder de bovenrand. Vul dan water in en wacht een tot twee uur tot het zand is bezinkt. Maak de randen zorgvuldig schoon en sluit de zandcontainer af. Voor de inbedrijfstelling moet u het zandfilter eerst opnieuw terugspoelen.