Stucwerklijsten van polystyreen of gips bevestigen – zo werkt het

Stucwerklijsten bevestigen

In het verleden maakten gipslijsten deel uit van de inrichting van een burgerhuis of appartement – het was pas in de tweede helft van de 20e eeuw dat ze eindelijk uit de mode raakten. Sinds de millenniumwisseling is er echter een revival geweest, maar als je vandaag stucwerklijsten bevestigt, zijn ze vaak gemaakt van polystyreen (polystyreen).

Gebruik van stucwerklijsten in de loop van de tijd

In principe is elk type stucwerk een luxe element dat je gebruikt om een interieur te verfraaien. Het dient geen praktisch doel, behalve om randen esthetisch te verfijnen. Juist om die reden ontwikkelde het zich echter tot een soort symbool – wie stucwerklijsten in zijn appartement kon plaatsen, getuigde zo van zijn status. Stucwerklijsten waren en zijn dan ook te vinden in tal van oude gebouwen:



  • In appartementen uit de 19e en 20e eeuw
  • Kerken en kapellen sinds de 18e eeuw
  • Op zuilen en kapitelen in klassieke en pseudo-klassieke gebouwen
  • Als decoratie op consoles, poorten en deuren
  • Om open haarden te versieren



In nieuwbouw uit de tweede helft van de 20e eeuw vormen stucwerklijsten een zeldzame uitzondering en werd de installatie alleen uitgevoerd op uitdrukkelijk verzoek van de opdrachtgever. Tegenwoordig kunt u daarentegen zelf stucwerklijsten installeren tegen lage kosten om de sfeer te verbeteren.

Bevestiging van stucwerklijsten van piepschuim

Tal van fabrikanten bieden stucwerklijsten gemaakt van piepschuim, die u op maat snijdt volgens de individuele kamerafmetingen en vervolgens op de juiste plaatsen lijmt. Hiervoor zijn er speciale lijmen die een langdurige binding vormen met de gips- en stucwerklijsten. De juiste combinatie tussen de twee is bepalend voor de duurzaamheid van de verbinding.

Lees ook:   Bouwgrond: zelf kiezen of laat je een voorstel doen?

Bevestigen van gips stucwerklijsten

Gips is de klassieke grondstof voor stucwerklijsten. In een optimaal geval hecht het zich ook met het metselwerk tijdens de daaropvolgende installatie en vormt het een constante eenheid. Voor dit doel bieden de fabrikanten van stucwerklijsten sterke gipslijmen, die hun producten een optimale houvast moeten geven. Om het effect te versterken, bevochtigt u het substraat en ruwt u het een beetje op.

De betrouwbaarheid van de bevestiging hangt af van zowel het gips als het bouwweefsel – voor dikke en overeenkomstig zware gipsstroken wordt extra verankering door schroeven en deuvels aanbevolen. Laat de kop van de schroef iets in de stucstrook zakken, dan kun je het gat vullen bij het vullen en de beugel onzichtbaar maken.

Voegen vullen en stucwerklijsten schilderen

Eenmaal geïnstalleerd, moet u de opening tussen de stucwerklijsten en de muur en het plafond opvullen om een naadloze overgang te creëren. De fabrikanten van stucwerklijsten bieden geschikte vulstoffen en massa’s voor dit doel. Als alternatief is een conventionele, witte acrylkit geschikt als vulmiddel voor polystyreen. Je kunt ze ook gebruiken met gips of echt gips gebruiken.

Gebruik voor het schilderen dezelfde muurverf die u voor het hele oppervlak gebruikt. U kunt de stucwerklijsten afzonderlijk schilderen – zodat er geen fijne kleurnuances opvallen, maar u moet de installatie van de stucwerklijsten plannen zodat u de hele kamer schildert. Schilder stucwerklijsten altijd met een dunne tot medium kwast en nooit met de roller zodat er geen overtollige verf aan de structuren blijft plakken.