Hoe bouwschuim van het deurkozijn te verwijderen

Verwijderen van bouwschuim uit deurkozijnen

Bouwschuim heeft een diverse rol in woningbouw- en renovatiewerkzaamheden en wordt in een breed scala aan gebieden gebruikt. Het gebruik van bouwschuim is vooral populair bij het installeren van deuren, maar het is niet altijd mogelijk om in te schatten hoe ver het schuim opzwelt. Het kan gebeuren dat er bouwschuim op het frame komt – hoe kan dit worden verwijderd?

Tip vooraf: Maak voorzieningen

Zodat u niet in de eerste plaats in de moeilijke situatie terechtkomt en bouwschuim van het deurkozijn moet verwijderen, moet u altijd van tevoren enkele voorbereidingen treffen. Plak gewoon wat tape op het frame, die je verwijdert na gebruik van het schuim. De tijd die nodig is voor de voorbereiding is laag, maar het frame blijft schoon en de moeite wordt gespaard.





Verwijder bouwschuim

Is het echter gebeurd dat er bouwschuim op het deurkozijn is gevallen, dan moet dit verwijderd worden, maar dit gaat gepaard met veel werk en het is niet altijd gegarandeerd dat het frame intact blijft. Over het algemeen heb je twee verschillende opties bij het verwijderen van bouwschuim:

  • Verwijdering met mechanische middelen
  • Chemisch verwijderd

Mechanische verwijdering

In het geval van bouwschuim op het deurkozijn moet u eerst wachten tot het schuim volledig is uitgehard. Afhankelijk van het schuim kan dit ongeveer drie tot vier uur duren. Het is het beste om een tapijtmes te gebruiken om het bouwschuim voorzichtig van het frame te verwijderen. Kleine resten kunnen dan worden verwijderd met een schraper of een zachte draadborstel. U moet echter accepteren dat de poriën van het hout mogelijk niet worden bevrijd van het bouwschuim.

Lees ook:   000 euro winst! West-Vlaming verkoopt zelfbouwwoning voor dubbele van de prijs

Chemische verwijdering

Afhankelijk van het oppervlak van het frame kan een chemische behandeling ook geschikt zijn – of helemaal niet. Voor geverfde oppervlakken moet u alleen uw toevlucht nemen tot mechanische verwijdering, anders zal de verf waarschijnlijk loskomen van het deurkozijn.

Als het oppervlak niet is geverfd, kunnen speciale schuimremovers helpen, evenals een acetonhoudend oplosmiddel of nagellak. Dit werkt echter alleen als het bouwschuim nog niet is uitgehard – dus je moet snel handelen.