Hout beschermen met plaatwerk – zo werkt het

Hout-met-plaatwerk beschermingen

Het materiaal hout wordt voornamelijk buiten gebruikt. Veel huiseigenaren vertrouwen op het behoud van chemisch hout. Het hoeft niet altijd de chemische variant te zijn. Integendeel, structurele maatregelen zijn vaak geschikt om constructieve houtbescherming te creëren. Met een plaatwerk is het bijvoorbeeld mogelijk om de kwaliteit van het hout permanent te behouden. In het volgende artikel leert u meer over de voordelen van deze aanpak.

Structurele houtbescherming

Als u een plaatwerk op een houten vensterbank installeert of de houten gevel bekleedt met plaatwerk, zijn dit maatregelen die binnen het bereik van structurele houtbescherming vallen. Hieronder vallen alle maatregelen die de vermindering van de functie of aantasting van de structurele stof blijvend willen voorkomen, zodat het hout op lange termijn zijn functie in de woningbouw kan vervullen. De bescherming van hout met plaatwerk is een van de structurele houtbeschermingsmaatregelen.





Daarom is structurele houtbescherming noodzakelijk

De bescherming van het hout met een plaat dient verschillende doeleinden. Aan de ene kant kunnen platen schimmels en insecten uit de buurt van het hout houden. Met een spatbord voorkom je contact met de grond en opspattend water. Hetzelfde geldt voor directe neerslag. Hoewel beukende regen de kwaliteit van het hout snel kan beïnvloeden, vermindert het plaatwerk het risico op schade. Met een professioneel geassembleerd plaatwerk slaagt de afvoer van het water sneller en wordt de luchtcirculatie verzekerd om de vorming van schimmel en condensatie te voorkomen.

Voor- en nadelen van houtbescherming met plaatwerk

Houtbescherming met plaatwerk biedt u zowel voor- als nadelen. Hieronder vindt u een vergelijking die u kunt gebruiken om te beslissen of een blad een remedie kan bieden in uw toepassingsgebied.

Lees ook:   Dakdoorsteek maken voor kachelpijp in pannendak

Voordelen van houtbeschermingsplaat

In sommige gebieden is structurele houtbescherming met een plaatwerk voldoende, bijvoorbeeld om het hout te beschermen tegen weer en wind buitenshuis. Potentieel agressieve houtconserveringsmiddelen, op basis van chemische stoffen, worden overbodig. De onderhoudsinspanning is relatief laag en de montage en behandeling van de platen worden ook als eenvoudig beschouwd.

Nadelen van houten beschermingsplaat

Aan de andere kant gaat houtbescherming via plaatwerk gepaard met verschillende nadelen die kunnen optreden:

  • beperkte toepassing
  • Uitsluiting wegens ontwerp
  • Niet-vervulling van esthetische wensen
  • duurder dan chemische houtbescherming