Je eigen gietvormen maken voor gips – tips en trucs

Giessformen-Gips-doe-het-zelf

Het veelzijdige materiaal gips is populair bij ambachtslieden, hobbyisten en kinderen. Bij het gebruik van gips is in bepaalde situaties een geschikte gietvorm vereist. In het volgende artikel laten we u zien hoe u het geld voor de aankoop kunt besparen en hoe u de gietmallen voor het gips onafhankelijk kunt produceren.

De verschillende materialen

Gietvormen zijn verkrijgbaar uit verschillende materialen. Bij het gieten van de pleister moet u ervoor zorgen dat u de procedure aanpast aan het materiaal. In sommige gevallen is het gebruik van een lossingsmiddel vereist om het gips vervolgens uit de mal te verwijderen. Op deze manier slagen unieke vormen of aansprekende reliëfs. De volgende materialen zijn geschikt voor de productie van een matrijs:



  • Zand of klei
  • Latex
  • Silicone



Zand of klei

Vaak zijn gietvormen gemaakt van zand of klei. Deze materialen zijn bijzonder geschikt voor creatieve handwerkactiviteiten of de productie van fotolijsten. Neem een frame en druk de klei of het zand in de depressies. Als frame zijn bijvoorbeeld de deksels van een kartonnen of schoenendoos geschikt. U kunt dan de pleister aan de mal toevoegen zonder een lossingsmiddel te gebruiken. Dergelijke vormen zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Bij het verwijderen van het werkstuk vernietigt u de mal gemaakt van zand of klei.

Latex

Een alternatief zijn gietvormen gemaakt van latex, waarmee je mallen in 3D-optiek kunt maken. De productie van de latex mal slaagt met de latex melk. Maak een sjabloon schoon en breng de melk voorzichtig aan met de borstel. Herhaal de procedure meerdere keren. In de loop van dit proces wordt een driedimensionale gietvorm gemaakt. Deze kunnen later met gips worden uitgegoten. Let bij het water geven op externe ondersteuning.

Lees ook:   Buitendeur vervangen

Silicone

Het materiaal siliconen is geschikt voor het gieten van vergelijkbare werkstukken. Zoek een frame waarvan de grootte iets hoger is dan de afmetingen van het toekomstige gietstuk. Meng de vloeibare siliconen en giet de massa in de sjabloon. Na een paar uur is de siliconen uitgehard. Je kunt de mal losmaken en vervolgens de pleister gieten.