Andere uitvoering dan in bestek ontdekt na voorlopige oplevering. Hoe aanpakken?
Als je betrokken bent bij een bouwproject, wil je dat alles volgens plan verloopt. Je hebt je bestek opgesteld en je hebt een contract getekend op basis van dit plan. Maar wat als er plotseling veranderingen optreden die niet volgens het bestek zijn? En wat doe je als deze wijzigingen pas na de voorlopige oplevering aan het licht komen? In deze long form artikel gaan wij het hebben over deze kwestie, en bespreken we de mogelijke oplossingen voor deze situatie.
Wat is een bestek?
Laten wij beginnen met het uitleggen van wat een bestek is. Een bestek is een gedetailleerd document dat beschrijft wat er gebouwd moet worden, hoe het gebouwd moet worden en welke materialen er gebruikt moeten worden. Het bestek is meestal opgesteld door een architect, een ingenieur of een andere specialist op dit gebied. Het is belangrijk om het bestek te gebruiken als basis voor het contract dat je sluit met de aannemer. Daarnaast is het bestek belangrijk om te controleren of de aannemer alles volgens afspraak uitvoert.
Wat als de aannemer afwijkt van het bestek?
Als de aannemer afwijkt van het bestek, kan het zijn dat er fouten gemaakt worden tijdens de bouw. Dit kan leiden tot vertragingen en extra kosten. Het is dan ook belangrijk om eventuele veranderingen proactief te adresseren. Zo is het van belang om tijdens de bouw de bestektekeningen te controleren om te zien of alles volgens plan verloopt. Je kunt ook regelmatig overleggen met de aannemer om ervoor te zorgen dat alles volgens afspraak verloopt.
Wat als de afwijkingen pas na de voorlopige oplevering ontdekt worden?
Als de afwijkingen pas na de voorlopige oplevering worden ontdekt, kan het lastiger zijn om deze kwestie op te lossen. Het is verstandig om dit direct te communiceren met de aannemer en in overleg te treden. Vaak zal er dan een aanvullende opdracht moeten worden gegeven om de afwijkingen te herstellen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en vertraging opleveren. Probeer dit dus te allen tijde te voorkomen door regelmatig te controleren of alles volgens plan verloopt.
Hoe kunt u dit aanpakken?
Als u merkt dat de aannemer afwijkt van het bestek, is het belangrijk om hier direct actie op te ondernemen. Dit kun je doen door de aannemer hierop aan te spreken, of door te overleggen met een specialist. Ook is het van belang om inzicht te hebben in het bestek om te beoordelen of de afwijkingen kritiek zijn of niet. In veel gevallen zal dit in het begin nog meevallen en is het een kwestie van een kleine aanpassing. Echter, als het gaat om structurele afwijkingen moet dit in een zo vroeg stadium worden aangepast.
Hoe kunt u een bouwproject verbeteren en afwijkingen voorkomen?
Een bouwproject kun je verbeteren door vooraf goede afspraken te maken en deze vast te leggen in het bestek. Daarnaast is het van belang om regelmatig te communiceren met de aannemer en deze te controleren op naleving van het bestek. Tijdens het bouwproces is het verstandig om de bestektekening te controleren en te kijken of alles volgens plan verloopt. Indien nodig kun je een specialist inschakelen.
FAQs
1. Hoe kan ik de afwijkingen beoordelen?
Je kunt de afwijkingen beoordelen door het bestek te raadplegen en te controleren of de afwijkingen kritisch zijn of niet.
2. Wat kan ik doen om afwijkingen te voorkomen?
Goede afspraken maken, zowel in het bestek als ook tijdens de bouw. Het is verstandig om regelmatig overleg te hebben met de aannemer en te controleren of alles volgens plan verloopt.
3. Wat als de aannemer weigert om de afwijkingen te herstellen?
Het is belangrijk om altijd in overleg te blijven en afspraken vast te leggen. Indien de aannemer weigert om de afwijkingen te herstellen kun je een specialist inschakelen of een mediator betrekken.
4. Hoe kan ik voorkomen dat afwijkingen pas na de voorlopige oplevering ontdekt worden?
Regelmatig controles tijdens het bouwproces. Het is van belang om deze controles goed vast te leggen. Daarnaast is het van belang om de bestektekening te controleren en te kijken of alles volgens plan verloopt.
5. Heeft het zin om achteraf nog een procedure op te starten?
Het kan zinvol zijn om een procedure op te starten om de schade te verhalen. Dit is een juridische kwestie en er dient goed te worden afgewogen of het zinvol is om dit te doen.
In conclusie, het is belangrijk om tijdens een bouwproces eventuele afwijkingen van het bestek proactief te adresseren. Dit voorkomt vertragingen en extra kosten. Mocht het toch voorkomen dat er afwijkingen optreden, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen en in overleg te treden. Door goede afspraken te maken en regelmatig te communiceren met de aannemer kun je voorkomen dat afwijkingen pas na de voorlopige oplevering worden ontdekt. Probeer altijd samen te werken met de aannemer om het bouwproject zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.