Wat te doen als de droger piept?

Droger piept

Er zijn verschillende oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor een piep van de droger. Het goede nieuws is dat veel van hen gemakkelijk zelf te repareren zijn. Hoe de oorzaak te vinden en op te lossen en wanneer expertise nodig is, hebben we hier kort samengevat.

Zoek de oorzaak van het piepen

Hoewel een droger tijdens het gebruik veel verschillende geluiden maakt, mag één ding er geen deel van uitmaken – het piepen. Vooral bij oudere modellen kan het na verloop van tijd voorkomen dat dit geluid optreedt. Dit is niet alleen vervelend, maar vereist ook snelle actie om diepere slijtage en defecten te voorkomen.





In een eerste stap moet je daarom op zoek gaan naar aanwijzingen om de oorzaak van het piepen te vinden. Het kan nuttig zijn om de bron van de fout te beperken door middel van eerdere observaties. Let op de volgende kenmerken van het piepende geluid:

  • Tijdstip van optreden: Direct na het starten van de droger of alleen tijdens het droogproces?
  • Lokalisatie van het geluid: Lijkt het afkomstig te zijn uit een specifiek gebied van het apparaat?
  • Toonhoogte en volume: Veranderen ze of blijven ze hetzelfde?

Veel oorzaken zijn eenvoudig zelf op te lossen

Op basis van de bovenstaande vragen is het soms mogelijk om te bepalen welk onderdeel de schuld kan zijn van het piepende geluid, omdat verschillende mechanica wordt benadrukt tijdens het droogproces. Controleer eerst uw apparaat op de volgende oorzaken, die meestal eenvoudig zelf kunnen worden opgelost:

  • Ventilatorriem: Als een V-snaar in de loop van de tijd is losgekomen, is het niet ongebruikelijk dat er een piepend geluid optreedt tijdens het gebruik van de droger. Open het achterpaneel van de droger en draai de V-riem of veer aan. Als dit niet meer mogelijk is, moet u dit onderdeel vervangen door een reserveonderdeel van een gespecialiseerde dealer.
Lees ook:   warmtepomp installateur in Boechout

  • Condensatiepomplagers: Naast de V-snaar is ook het lager van de condensatiepomp een goede kandidaat in de zoektocht naar de oorzaak. Besproei het met kruipolie en pas op dat je er geen andere delen mee nat maakt.

Andere gebreken mogen niet zelf worden gerepareerd

Aan de andere kant wordt het moeilijker wanneer de aandrijving, de motorsteun of het trommellager de schuld zijn van het geluid. De vervanging van deze onderdelen omvat reparaties die niet alleen speciaal gereedschap vereisen, maar ook expertise. Het is het beste om de klantenservice van de fabrikant of een elektrisch bedrijf te vragen wat de kosten van een dergelijke reparatie zouden zijn – vooral met oude drogers is het vaak de moeite waard om in plaats daarvan over te schakelen naar een nieuw apparaat.