Mooie klimplant: het kweken van een clematis

Clematis klimplant
Clematis is een populaire klimmer.

De clematis – ook bekend als de bosrank – heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als de “koningin van de klimplanten” in de Tuinen van Duitsland. En terecht: met zijn royale bloemenpracht en gretige groeikracht verfraait hij je in bed, op het balkon of terras.

Clematis kweken: Hoe succesvol te planten

Als u een bosrank in uw tuin wilt planten, moet het voorbereide plantgat diep genoeg zijn om de kluit en twee paar ogen van de jonge scheuten ondergronds te kunnen plaatsen. Want met deze plantmaatregel garandeer je je clematis een vitalere groei en een sterkere beworteling.





In deze context dienen de slapende knoppen als een soort reserve voor het geval bovenste idrische scheuten worden aangevallen door clematisverwelking of andere planttypische ziekten. Gelukkig kunnen de schimmelsporen, die meestal bosranken aanvallen, niet in de grond doordringen: je klimplant zal na het overleven van de ziekte weer ijverig ontkiemen.

Wateroverlast als vijand van clematis

Vergeet in ieder geval niet om in de voorbereide plantput een drainagelaag van grind, grove potscherven of gruis te plaatsen. Want deze laag beschermt tegen wateroverlast en de dood van de belangrijke wortels. Nadat je de kluit in een lichte helling hebt geplant, moet je er een klimhulpmiddel in de buurt installeren.

Extra tip: Om ervoor te zorgen dat de jonge plant een weelderige vertakking en dichte groei krijgt, moet u in het voorjaar van het eerste plantjaar een voedende snoei uitvoeren: knip vervolgens alle scheuten of ranken terug tot 30 centimeter.

Lees ook:   Bouwgrond of niet?

De beste groeiomstandigheden

De clematis krijgt de meest ideale startomstandigheden als je de klimplant in de grond zet in de periode tussen de nazomer en het vroege najaar (van augustus tot oktober). In deze tijd van het jaar kunnen de eerste gevoelige wortels zich verspreiden in de zonovergoten grond.

Voor de teelt van uw klimplant moet u een locatie kiezen die de volgende criteria heeft:

  • halfschaduwrijk (voor een schaduwrijke voet en zonnige pieken)
  • warm en beschut tegen de wind
  • Voedingsrijk substraat, dat fris-vochtig en goed doorlatend is
  • humeuze structuren in de grond rond de plant (optioneel)
  • voordelig is een pH-waarde bij een waarde rond de 6,0

Overigens: Als de lichtomstandigheden waar de clematis de voorkeur aan geeft niet natuurlijk zijn, kun je zorgen voor een schaduwrijke voet van de klimplant met zogenaamde “onderbeplantingen” (bijv. paarse bellen of blauwe kussens).