Witte vlekken op de clematis: wat te doen tegen meeldauw?

Clematis echte meeldauw
Clematis kan last hebben van meeldauw.

Je kijkt er nu al naar uit dat je bosrank binnenkort prachtig zal gaan bloeien. Maar dan ontdek je een witachtige verkleuring op hun gebladerte: dit duidt op de schimmelinfectie “meeldauw”. Hier zijn tips over wat je eraan kunt doen.

Meeldauw herkennen: oorzaken &symptomen

“Meeldauw” is een typische ziekte van sier- en nuttige planten, die teruggaat op een schimmelinfectie. Het verschijnt als een witgrijze coating op het oppervlak van de bladeren. Deze verkleuringen kunnen zich in de loop van de infectie ook verspreiden naar de stelen en bloemen of knoppen. De “valse meeldauw” daarentegen verschijnt alleen aan de onderkant van het gebladerte.





De belangrijkste oorzaken van schimmelinfecties zijn overmatige vochtigheid en permanent warme temperaturen. Zorg er daarom bij het kweken van je clematis voor dat je een halfschaduwrijke plek hebt waar de lucht goed kan circuleren. Bosranken zijn minder goed in staat om binnenshuis te overleven.

Overigens: Een zeldzamere oorzaak kunnen planten zijn die in de directe omgeving van de clematis groeien en de meeldauwplaag hebben overgebracht op de klimplant.

Behandeling van echte meeldauw: voorgestelde toepassingen

Om de schimmelsporen uit je plant te verdrijven, kun je meeldauw bestrijden met een huismiddeltje: verse melk bevat veel nuttige micro-organismen die een antischimmeleffect hebben. Terwijl de “lecithine” in melk effectief is tegen de ziekte, versterkt “natriumfosfaat” het immuunsysteem van de bosrank.

Dit is hoe een behandeling met verse melk moet verlopen:

  • Meng 900 ml water met 100 ml verse melk (niet gehomogeniseerd of gepasteuriseerd).
  • Voeg een scheutje wasmiddel toe voor een betere hechting aan het gebladerte.
  • Breng het mengsel om de drie dagen aan op zowel de boven- als onderkant van aangetaste bladeren.
Lees ook:   Hoe ernstig zijn scheurtjes in betonnen draagbalk?

Als je geen verse melk bij de hand hebt, kun je het gebladerte ook besproeien met mol. Als alternatief helpt een mengsel van koolzaadolie, zuiveringszout en water ook: voeg een pakje bakpoeder en een eetlepel koolzaadolie toe aan 1 liter water en meng de ingrediënten tot een massa.

Preventie tegen echte meeldauw: een beproefde tip

Naast het kiezen van een goede locatie, kun je meeldauw ook voorkomen door je clematis naast planten als bieslook, knoflook of kervel te kweken. De dampen van deze gewassen hebben als effect dat de schimmelinfectie überhaupt niet kan optreden.