Aalbessen snijden – hoe verder te gaan

Bessen snijden

Snoeien is onmisbaar voor krenten, omdat het de opbrengst bevordert. Hoe het snoeien plaatsvindt, hangt af van het ras, omdat met name zwarte bessen een speciaal geval zijn bij het snijden.

Tijd

Snoeien van krenten moet kort na de oogst of in het vroege voorjaar worden gedaan. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij het planten van vaste planten in het najaar, kan er ook buiten deze tijden gesnoeid worden.





U moet echter volledig afzien van snoeien in zeer hete zomermaanden. Dit kan leiden tot onnodige stress op de planten. Bovendien drogen de interfaces vaker dieper in het hout uit dan gepland, wat mogelijk later snoeien vereist.

Werktuig

Om de krenten te mengen, moet je verschillende hulpmiddelen bij de hand hebben. Het is belangrijk dat het snijgereedschap vooraf is gereinigd. Maak het ook schoon na het afwerken van een snede en ga door naar de volgende vaste planten. Dit voorkomt dat ziekten en plagen worden overgedragen.

Om de krenten te verminderen, heb je de volgende hulpmiddelen nodig:

  • Omzeil snoeischaren
  • Snoeischaar
  • kleine snoeizaag

Naast de netheid van de gereedschappen is het ook belangrijk dat de snijkant scherp is. Anders is er een groot risico dat de watervoerende lagen worden samengedrukt, waardoor de takken dieper afsterven dan gepland.

Snijtechnieken

In de regel wordt de bes als struik grootgebracht. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om ze als hoge stengels op te voeden. Dit gebeurt voornamelijk met geënte planten. De opvoeding als hoge stengel heeft als voordeel dat de planten minder ruimte nodig hebben. Het nadeel is echter dat ze meestal ook lagere opbrengsten opleveren.

Lees ook:   Het asbestattest: verplicht bij verkoop en tegen 2032 voor elke eigenaar

Visueel zijn de hoge stengels echter een blikvanger en zeer gemakkelijk schoon te maken. De snijvorm is met name geschikt voor krenten, die in potten worden gekweekt.

Rode en witte bessen

Rode en witte bessen moeten op dezelfde manier worden behandeld bij het snoeien. Om ze goed te kunnen snijden is het belangrijk om te weten waar vruchtvorming plaatsvindt. Deze worden voornamelijk gevormd op de twee- tot driejarige scheuten. Vanaf het vierde jaar neemt een scheut aanzienlijk af in opbrengst en kan deze worden verwijderd.

Per struik moeten maximaal acht tot twaalf hoofdscheuten overblijven. Hierdoor kunnen tussen de twee en drie oudere scheuten per snoeibeurt eenvoudig worden verwijderd.

Instructies voor het snoeien:

  1. Geselecteerde shoots
  2. knip sterke scheuten uit met een zaag of gebruik een snoeischaar
  3. Verwijder scheuten dicht bij de grond
  4. laat geen stronken achter

Zwarte bessen

Zwarte bessen zijn een uitzondering bij het snoeien, omdat met hen lange jaarlijkse scheuten het meest productief zijn. Verwijder daarom bij het snoeien alle verzwakkende scheuten. De hoofdscheuten worden alleen ingekort boven de tweede of derde zijde van de scheuten.

Oudere hoofdscheuten, die nauwelijks lange zijscheuten vormen, moeten echter ook volledig worden verwijderd. Hier kan het nodig zijn om met een zaag te werken, omdat deze scheuten veel ouder zijn in vergelijking met de rode of witte bessen.

Uitdunnend gedeelte

Ongeacht de jaarlijkse snoei, kan het zijn dat u de bessenstruiken moet onderwerpen aan een zogenaamde dunningssnoei. De dunner wordende snede dient om de sterke jonge scheuten voldoende ruimte te geven. Hier kan het voorkomen dat er vaak maar een paar scheuten overblijven van de bes als het snoeien goed gebeurt.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Oud-Turnhout

Hobbytuinders zijn echter vaak veel te timide bij het snoeien, omdat ze bang zijn voor mislukte oogsten. Het kan best zijn dat de opbrengst in het volgende jaar iets lager ligt, maar de bes haalt meestal in het tweede jaar in.

De dunner wordende snede voorkomt ook het zogenaamde druppelen van de bloemen. In weergerelateerde problematische jaren kan het voorkomen dat bessenstruiken weinig of geen vruchten produceren door veel scheuten hierop, omdat de bloemen als beschermende maatregel naar de grond “druppelen”. De plant wil zijn behoud verzekeren door middel van een paar vruchten, in plaats van de volledige last van de oogst te dragen in een problematisch weer.

Taps toelopende snede

Een SchniDe variant waar veel tuinders ook bang voor zijn, is het verjongen snoeien. Dit is essentieel, vooral voor planten die lange tijd niet zijn gekapt, om hun vitaliteit te herstellen. De tijd voor een verjongingssnede is vaak gemakkelijk te herkennen, omdat de struiken graag korstmossen op oudere leeftijd zetten.

Uiterlijk dan is het tijd voor een krachtige snoeibeurt. Dit kan echter ook voordelen hebben, omdat stekken voor vermeerdering kunnen worden verkregen uit de gesneden scheuten. Vermeerdering van stekken is de gemakkelijkste manier om nieuwe krenten te kweken. Het enige wat je hoeft te doen is ze in de grond te stoppen en ze zullen wortelen tot de herfst. Het voordeel is dat bijna elke jaarlijkse snoeistokjes oplevert.

Bij het verjongen verwijder je vooral alle oudere scheuten die al duidelijk korstmos hebben gezet. Knip deze scheuten weer dicht bij de grond af zonder stronken achter te laten. Stubels in krenten bevorderen vaak ziekten die de hele korf kunnen aantasten. Ook als een groot deel van de scheuten tijdens een verjongende snoei wordt verwijderd, is dit niet schadelijk voor de krenten. Je zult dan meestal weer krachtig toeslaan en je kunt volgend jaar misschien weer oogsten.

Lees ook:   Huurcontract