Heb je ooit gedroogde aardbeien geprobeerd? Ze zijn een echte delicatesse en een gezond alternatief voor andere hapjes. Daarnaast kun je op deze manier slim je aardbeienoogst bewaren. Hoe het drogen van aardbeien werkt, lees je in dit artikel.
Gezonde en caloriearme aardbeienchips maken in de oven
Net op tijd voor de oogsttijd heb je waarschijnlijk talloze zoete vruchten verzameld die maar een paar dagen in de koelkast kunnen worden bewaard. Om nog langer van de unieke smaak van aardbeien te genieten, droog je ze gewoon in de oven. Om aardbeienchips te bereiden, volgt u gewoon de instructies:
- Kies alleen grote en volledig rijpe vruchten
- Was en reinig de aardbeien direct na het oogsten
- Snijd ze in gelijke plakjes
- Bekleed de plakjes aardbeien op een cakeschaal met bakpapier
- Droog het fruit in de oven op 50 graden Celsius
- Draai de aardbeien om de 15 minuten
- Laat tijdens het droogproces de ovendeur een opening wijd openstaan
- Na ongeveer 24 uur zijn de aardbeienchips klaar
Het is sneller in de dehydrator
Koop een heteluchtapparaat en gebruik de circulerende luchtfunctie om je aardbeien erin te drogen. Het is praktisch dat er meerdere zeefbakken beschikbaar zijn en je aardbeien extreem ruimtebesparend kunt drogen. Bestrijk de zeven vooraf met een beetje olijfolie zodat de vrucht er niet aan blijft plakken. Het drogen gebeurt in de dehydrator na ongeveer zes tot acht uur.
De vruchten mogen elkaar niet raken. Bestrijk ze met citroensap zodat de aardbeien niet bruin worden. Kies bij het instellen van de temperatuur voor 60 tot 75 graden. Met deze instelling duurt het droogproces slechts enkele uren.
Bewaar de droge aardbeien in een glazen container, die je goed kunt sluiten met een schroefdeksel. De ideale opslaglocatie is donker en koel tussen de 5 en 20 graden.