Alles over de rozenbotteloogst: van de juiste oogsttijd tot het gebruik van het fruit

We merken de mooie rozenbottelvruchten vaak op tijdens een herfstwandeling, wanneer ze rood en brutaal aan de struik hangen. Zelden voelen we het verlangen om het werk van het plukken van de kleine vruchten te doen. Maar misschien moeten we nog eens nadenken: omdat een Hagebutten_Ernte op het juiste moment zeer de moeite waard is!

Rozenbottels oogsten: de beste tijd

Afhankelijk van het ras (bijv. dogrose, dog rose of Japanse aardappelroos) rijpen rozenbottels op verschillende tijdstippen. Terwijl vroegbloeiende planten al half september volledig rijpe vruchten presenteren, beginnen andere exemplaren pas in de herfst te rijpen.

Ondanks verschillende oogsttijden moet je nog steeds een basisregel in acht nemen: verzamel de rozenbottels alleen op droge, zonnige dagen. Want als het regent, is het vitamine C-gehalte in de vrucht lager. Bovendien kunnen rozenbottels met vocht op hun schaal slecht worden bewaard.

Rozenbottels oogsten voor verwerking

Als je jam, puree of andere desserts van de gezonde rozenbottels wilt maken, is het raadzaam om de vruchten vroeg te oogsten. Zodra je volwassen bent (herkenbaar aan de felrode schaal), kun je de exemplaren oogsten. Dit geldt meestal voor de periode van september tot november.

Oogst rozenbottels voor puur voedsel

Als je rozenbottels rauw wilt eten, moet je op zijn vroegst beginnen met oogsten na een eerste vorstperiode. Want hoe kouder de temperaturen waaraan de vruchten worden blootgesteld, hoe lekkerder en zachter ze zijn (verifieerbaar door lichtjes op de schil te drukken). Je kunt de rozenbottels oogsten tot eind februari.

Rozenbottels oogsten: de beste methode

De rode vruchten kunnen het beste met uw handen worden geplukt: om de handen te beschermen tegen mogelijke verwondingen veroorzaakt door puntige doornen op de takken van het rozenbottel, is het raadzaam om tuinhandschoenen of rozenhandschoenen te dragen. Dan kun je het fruit gemakkelijk van de struik afdraaien.

Rozenbottels oogsten: ideeën voor verder gebruik

De rozenbottel als medicinale plant kan zowel gedroogd als puur worden geconsumeerd. De powerfruit kan echter ook verder verwerkt worden, bijvoorbeeld om:

  • Jam
  • Gelei
  • Moes
  • Sap
  • Thee
  • Wijn
  • Likeur
  • als vulling van gebak
  • als voedingssupplement voor honden &paarden
  • als geneeskrachtig kruid in zalven en crèmes

Tip van een expert: Als je rozenbottels in een zachte staat oogst, kunnen de jeukende zaden beter worden verwijderd.