Als de tuinslangkoppeling lekt

Tuinslang koppelingslek

Tegenwoordig zijn tuinslangsystemen vaak uitgerust met plug-in koppelingen. Ze bieden praktische flexibiliteit en vaste handling, maar worden ook snel zwakke punten op het gebied van dichtheid. In de meeste gevallen zijn lekkages bij aansluitkoppelingen, bij de kraan- of spuitaansluiting echter relatief eenvoudig te repareren.

Waarom de tuinslangkoppeling kan lekken

In waterslangsystemen in de particuliere tuinsector worden plug-in koppelingen veel gebruikt voor een snelle, ongecompliceerde en flexibele verbinding van de slang naar de kraan, naar het consumentenhulpstuk of naar een ander slangstuk. Ze zijn verkrijgbaar in zowel kunststof als messing uitvoeringen. In principe werken ze echter meestal met een combinatie van klemschroefhulzen voor aansluiting op het slanguiteinde en klikpluggen voor aansluiting op kranen of consumentenhulpstukken.





Zoals bij alle connectoren in watervoerende systemen, komen de plug-in koppelingen in tuinslangsystemen meestal eerst wanneer het water een uitweg zoekt. Als het uit de kraanaansluiting druipt, op een aansluitpunt tussen twee slangstukken of bij de aansluiting van een verbruikshulpstuk zoals een spuit of een regendouche, of het slangstuk bij hogere waterdruk volledig uit het stopcontact zoeft, kan dit te wijten zijn aan de volgende dingen:

  • Pakkingen verbruikt
  • Slangwand niet stevig/dik genoeg

Afdichtingen vervangen

Zoals bij veel lekkageproblemen in watergedragende systemen, moet er eerst aan de afdichtingen worden gedacht als het gaat om druipende tuinslangaansluitingen. Bij de typische plug-in koppelingen bevindt zich een ringafdichting in het schroefdeksel van de klemhuls en een O-ring op de connector. Dit zijn normale rubberen afdichtingen die na verloop van tijd poreus kunnen worden. Vervanging is te vinden met de gangbare systemen in doe-het-zelfzaken direct bij de tuinslangaccessoires. Voor universele pakkingsets moet u ervoor zorgen dat ze drinkwater gecertificeerd zijn.

Lees ook:   Bouwen: wat is BIM?

Slangdiameter te dun

Tuinslangen hebben standaard diameters van de helft of 3/4 inch. Ook de slangkoppelingen zijn hiervoor ontworpen. Een incompatibiliteit tussen slang en koppelingsmaat kan niet de reden zijn voor een lekkage, maar de kwaliteit van de slang wel. Er is een veel minder gedefinieerd bereik, wat ook tot uiting komt in verschillende sterktes van de koppelingsverbindingen. Bij zeer dunwandige slangen zijn lekkages op de klemhulzen daarom veel gemakkelijker dan bij hoogwaardige slangen versterkt met tricot-materiaal.

Inspecteer de sterkte van het slanguiteinde dat vastzit in de lekkende klemhuls. Als het te onstabiel lijkt, kunt u het uiteinde voorlopig ook versterken met stoffen afdichtingstape om uzelf de aanschaf van een nieuwe, dure slang te besparen.