Als het dak van het tuinhuis lekt

Daklekkage zomerhuis

Tuinhuizen zijn vaak bedekt met eenvoudige bitumen gordelroos. Na verloop van tijd kan zo’n dakbedekking echter lekken. Hoe eerder de lekkages worden ontdekt, hoe minder complex de reparatie wordt. Een volledige dakvernieuwing kan echter ook nuttig zijn.

Wat te doen als het dak van het tuinhuis lekt?

Lekkages op tuinhuisdaken kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. In dit land is dakbedekking met bitumen shingles gebruikelijk voor tuinhuizen – ze zijn gemakkelijk zelf te realiseren, relatief goedkoop en hebben een zekere huiselijke charme. Bij het leggen kunnen er echter fouten gebeuren door onwetendheid of zuinigheid.





Als gevolg van verkeerd afgedekte daken kunnen bijvoorbeeld de volgende zwakke punten of lekkages optreden:

  • Lekkend water aan de randen van de dakrand
  • Vochtophoping/druipend in de dakoppervlakken

Lekkend water aan dakranden

De uiteinden van de dakoppervlakken moeten bijzonder grondig worden behandeld bij het bedekken met bitumenshingles. Dit betekent dat onder de eerste gordelrooslaag met tongen een rij gordelroos zonder tongen hoort.

Nog belangrijker is echter de voorafgaande installatie van dakranden voor de dakranden en in-situ platen voor de nokzijden. Ze voorkomen dat het water tijdens hevige regenval terugloopt van de kiezelranden tussen de gordelroos en de houten onderbouw. Als de dakrandplaten zijn vergeten of opzettelijk zijn opgeslagen, wordt het regenwater niet opzettelijk naar beneden afgevoerd. Ontbrekende dakrandplaten moeten daarom in ieder geval achteraf worden aangebracht – als het hout aan de dakranden nog niet permanent is aangetast door het vocht, hoeft u alleen de onderste twee kiezelsporen en het dakleer van de buitenranden te verwijderen.

Lees ook:   Clematis bemesten: Op het juiste moment met het juiste middel

Vochtophoping/druipend in de dakoppervlakken

Kruipend vocht dat op de dakoppervlakken binnendringt, kan pas laat worden ontdekt, in het ergste geval alleen door schimmelvorming op de houten dakconstructie. Dan is een volledige of op zijn minst gedeeltelijke vernieuwing van de gehele dakconstructie met nieuw hout zinvol.

Het is belangrijk om het houten oppervlak zelf strak te krijgen – in de gebruikelijke procedure met damwandplaten met tand en groef, sla je ze grondig in elkaar met een leaderite hamer. Bovendien moeten de gordelroos worden bedekt met een dichte ondervloer – hetzij met dakleer of nog beter met dakzeilen. Dit bitumen membraan beschermt het dak vooral tegen zijdelingse regen.

Als de houten onderbouw nog in orde is en er slechts kleine, lokale schade is, kunt u het dakleer ook verven met dakvernis. Koude lijm is eigenlijk alleen geschikt voor het repareren van echt alleen kleine, geïsoleerde lekken en belooft geen bijzonder lange houdbaarheid van de reparatie.