Heb je aardbeien overvloedig geoogst en weet je niet wat je ermee moet doen? Probeer aardbeien te beitsen. De klassieker onder dit type conservering werkt met alcohol. Je kunt aardbeien ook alcoholvrij inmaken.
Aardbeien in alcohol – de klassieke rumpot
High-proof alcohol is een conserveermiddel dat je fruit jarenlang eetbaar houdt. Hoe meer alcohol het bevat, hoe langer het rottingsproces wordt voorkomen. Gebruik dus maar 40 procent alcohol. Bereid de rumpot als volgt:
- Was en reinig 500 gram aardbeien
- Meng deze met 250 gram suiker
- Laat het mengsel een nacht trekken
- Vul de suikeraardbeien in een rumpot
- Giet er een fles 40 procent rum overheen
- Sluit de rumpot met cellofaan en laat het 4 tot 8 weken staan
Augurk aardbeien zonder alcohol
Als u uw aardbeien enkele maanden wilt bewaren en geen alcohol wilt gebruiken voor conservering, kunt u ook aardbeien bewaren. Volg gewoon de suggesties in het recept:
- Kies de mooiste aardbeien uit je oogst en was en maak ze schoon
- Doe de aardbeien in schroefpotjes
- Doe 750 milliliter rood druivensap en 250 milliliter cassissiroop in een pan en voeg nog een snufje kaneel toe.
- Laat de vloeistof ongeveer vijf minuten licht pruttelen
- Giet de nog kokend hete vloeistof over de ingelegde aardbeien
- Schroef de glazen vast en draai ze meteen ondersteboven tot ze zijn afgekoeld
Kruiden ingelegde aardbeien
Voel je vrij om een beetje te proberen met betrekking tot smaken. Basilicum gaat bijvoorbeeld heel goed samen met aardbeien. Verse pepermuntblaadjes voegen nog meer frisheid toe aan de smaak van aardbeien. Je kunt ook een dressing bereiden met balsamico-azijn en peper van aardbeien.