Balkonvloer waterdicht maken – details in één oogopslag

Balkonbekleding-waterdicht

Een waterdichte balkonbekleding vormt een extra niveau om het onderliggende bouwweefsel te beschermen. Het is standaard voor de meeste materialen, omdat terugkerend of permanent vocht veel materialen zoals cement of staal beschadigt. U kunt zelf een waterdichte balkonbedekking aanbrengen of vernieuwen.

Waterdichte balkonbekleding als beschermlaag of vloer

Er is een significant verschil tussen een beloopbare, waterdichte balkonoverkapping – d.w.z. een die ook als vloer dient – en een die dient als afdichting onder het zichtbare oppervlak. Dit heeft ook invloed op de materiaalkeuze, omdat bepaalde afdichtingsmethoden alleen geschikt zijn voor beschermd gebruik.





Vloeren geschikte bekledingen

In het dagelijks leven moet een vloer niet alleen trefzeker zijn, maar ook een hoge mechanische belasting opvangen – bijvoorbeeld door de poten van een stoel of een steen in de zool – zonder schade. Sommige vloertypen op een balkon, zoals houten of WPC vloerdelen, zijn niet altijd waterdicht, maar gebruiken een onderliggend drainagesysteem over een ondoordringbaar oppervlak. Populaire en verzegelde vloeren zijn:

Aparte laag voor bescherming

In principe is het altijd aan te raden om nog een waterdichte laag onder een balkonvloer aan te brengen. Dit voorkomt tijdrovende reparaties als er na verloop van tijd schade optreedt. Van de bovengenoemde materialen is alleen vloeibaar plastic geschikt voor de onderste laag, maar hier worden andere processen en grondstoffen gebruikt:

  • Speciale, duurzame en scheurbestendige films
  • Bitumen
  • Minerale afdichtingsslib
  • Waterdichtingshars met een fleece inzetstuk
  • Op maat gemaakte kwartszand- en acrylbindpanelen

Noodzakelijke helling en drainage

Elk balkon heeft een helling naar de buitenzijde nodig, zodat regen- of condenswater snel in deze richting stroomt. Het mag zich niet verzamelen op het oppervlak, noch zijwaarts verschijnen en langs de gevel lopen. De optimale hoek voor snel hardlopen is minimaal 1 procent, maar beter tussen de 1,5 en 2 procent. In het geval van een goed gedraineerde vloer vormt drainage meestal een aanvulling op de waterdichte beschermlaag. Het bestaat bijvoorbeeld uit een dun laagje grind, zand of uit speciale matten met een bedrukte groef.

Lees ook:   Aluminium gevelbekleding voor een trendy uitstraling van jouw woning!