Behangen met succes

Behangen met Succes: De Ultieme Gids voor een Perfect Glad Resultaat

Ben jij ook zo dol op behang en wil je graag jouw interieur een nieuwe uitstraling geven? Dan ben je niet alleen! Behang is namelijk een populaire en betaalbare oplossing om jouw huis te upgraden. Echter, het aanbrengen van behang kan frustrerend zijn als het resultaat niet voldoet aan jouw wensen. Maar maak je geen zorgen, deze ultieme gids biedt jou de juiste kennis en tips. Van de voorbereiding tot een prachtig eindresultaat: lees verder en leer alles over het behangen met succes!



Waarom behangen?

Dit is een vraag die menig persoon zich af kan vragen. En terecht, want behangen heeft veel voordelen. Met behang kun je gemakkelijk een nieuwe stijl aanbrengen in een kamer. Of je nu kiest voor een print, effen of gestructureerd behang. Je creëert met behang een unieke sfeer in huis die past bij jouw voorkeuren en smaak. Daarnaast biedt behang praktische voordelen. Bijvoorbeeld het camoufleren van oneffenheden of het beschermen van de wanden tegen beschadigingen.



Hoe begin ik aan behangen?

Voorbereiding is het halve werk! Voordat je aan het behangen gaat, zijn een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om te weten wat voor soort behang je wilt aanbrengen. Elk behang heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, zoals de structuur en dikte. Een ander belangrijk aspect is de ondergrond; deze dient schoon, droog en glad te zijn voor een optimaal resultaat. Stel jezelf daarom altijd deze vragen:

Lees ook:   Hoe overgaan van inbouwhaard naar gaskachel?

– Welke soort behang ga ik aanbrengen?
– Is de ondergrond egaal, schoon en droog?
– Heb ik het juiste behanglijm gekocht?
– Heb ik het juiste gereedschap in huis?

Aan de slag met behangen

Nu weet je welke voorbereidingen nodig zijn om te beginnen met behangen. Tijd om aan de slag te gaan! Hieronder vind je belangrijke stappen die je moet volgen voor een prachtig resultaat.

Stap 1: Muur gereedmaken

Voordat je kunt beginnen met behangen, is het belangrijk om de muur gereed te maken. Dit houdt in dat je de muur grondig schoonmaakt, eventuele gaten dichtmaakt en oneffenheden glad schuurt. Ontvet de muur met een ontvettingsmiddel en zorg ervoor dat deze volledig droog is voordat je gaat behangen.

Stap 2: Knippen van het behang

Meet de muur op en knip het behang op maat. Houd rekening met het patroon van het behang en zorg ervoor dat je het behang in de juiste richting knipt. Onderstaande tabel geeft je een indicatie van het benodigde aantal rollen, afhankelijk van de breedte van het behang en de grootte van de muur:

Stap 3: Behanglijm aanbrengen

Breng de behanglijm aan op het behang met een speciale behangkwast of -roller. Zorg ervoor dat de behanglijm gelijkmatig over het behang verdeeld is. Vouw het behang vervolgens in elkaar zodat de lijm zich kan verspreiden.

Stap 4: Behangen

Nu is het tijd om het behang aan de muur te plakken. Begin bij de hoeken en werk van boven naar beneden. Houd hierbij een overlap van ongeveer 5 centimeter aan. Strijk het behang glad met een behangroller of -spatel. Verwijder eventuele luchtbellen en overtollige lijm met een natte doek.

Lees ook:   Hoe moet ik mijn zoldervloer isoleren?

Stap 5: Behang afwerken

Herhaal stap 4 totdat de hele muur bedekt is met het behang. Snijd de overlappende delen van het behang weg met een mes, en snijd ook langs de randen om eventuele overtollige stukken uit te snijden. Maak de muur tot slot schoon met een vochtige doek.

Tips voor het beste resultaat

Nu je de basisbeginselen van behangen kent, zijn er nog enkele tips die jouw resultaat verbeteren:

– Breng de behanglijm royaal aan, maar niet te dik. Doe dit bij voorkeur met een speciale kwast of roller.
– Houd je aan de inlijst- en droogtijden van de behanglijm.
– Begin bij kleine kamers om te wennen aan het behangen, voordat je aan een groter project begint.
– Werk tijdens het behangen met schone handen en gereedschap.
– Lijm en behang zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen, dek daarom de ramen af en sluit de deuren.

Veelgestelde vragen over behangen

1. Welk type behang kies ik bij een vochtige ruimte zoals de badkamer?
– Voor vochtige en natte ruimtes bestaan er speciale vochtbestendige behangsoorten. Deze zijn behandeld tegen schimmelvorming en vervorming.

2. Hoe herstel ik beschadigingen in het behang?
– Beschadigingen kun je opvullen met vulmiddel. Schuur de vulmiddel na droging glad en schilder deze in de kleur van het behang.

3. Hoe voorkom ik bubbels tijdens het behangen?
– Strijk het behang rechtstreeks op de muur en druk met een behangroller of -spatel het overtollige lijmmiddel eruit voordat je het behang verder vastplakt.

4. Waarom blijft het behang na aanbrengen niet goed zitten?
– Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een onvoldoende gereinigde wand of onvoldoende (gelijkmatige) druk bij het aanbrengen. Zorg ervoor dat de muur egaal, schoon en droog is, en breng het behang of de lijm gelijkmatig aan.

Lees ook:   7 nieuwigheden voor jouw tuin of terras

5. Kan ik over oud behang heen behangen?
– Dit is mogelijk, mits het oude behang in goede staat verkeert. Zorg er wel voor dat het oude behang egaal is en nog goed hecht.

Conclusie

Het behangen van een wand lijkt op het eerste oog een eenvoudige klus. Echter, een mooie en strak afgewerkte wand vereist aandacht, precisie en kennis. Door rekening te houden met de juiste voorbereidingen, materialen en werkprocessen slaag je erin om jouw ruimte een prachtige transformatie te geven. Volg de stappen die in deze gids zijn beschreven en je kunt voortaan trots zijn op jouw klusvaardigheden!