Bekleden van buitenmuur met hout.

Bekleden van buitenmuur met hout

Het bekleden van een buitenmuur met hout kan een bijzondere uitstraling geven aan een woning of gebouw. Hout is een duurzaam en natuurlijk materiaal dat goed te bewerken is. Maar waar moet je op letten bij het bekleden van een buitenmuur met hout en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.



Wat is houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding zijn planken van hout die op de buitenmuur van een gebouw worden aangebracht. Dit kan hout zijn dat onbewerkt is, of hout dat bewerkt is met bijvoorbeeld een verflaag of impregneermiddel.



Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

Er zijn diverse redenen te noemen waarom mensen kiezen voor houten gevelbekleding. Allereerst geeft het een bijzondere uitstraling aan het gebouw. Naargelang de uitvoering kan er gekozen worden voor een rustieke of moderne look. Daarnaast is hout duurzaam, mits het goed onderhouden wordt. Hout gaat lang mee, ook bij blootstelling aan diverse weersinvloeden. Onderhoud van houten gevelbekleding is eenvoudig. Het hout kan onder andere geschuurd, geverfd of gebeitst worden om zo het uiterlijk weer als nieuw te maken.

Daarnaast is hout een milieu- en milieuvriendelijk materiaal. Het materiaal creëert een natuurlijk gevoel en past goed bij een groene omgeving. Houten gevelbekleding zorgt als bekleding voor demping van omgevingsgeluiden en heeft een goede isolatiewaarde. Dit creëert meer rust in een woning of gebouw en zorgt voor een comfortabele leefruimte.

Waar moet je op letten bij de keuze voor houten gevelbekleding?

Bij het kiezen van houten gevelbekleding zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is er de keuze voor het type hout, aangezien dit impact heeft op de levensduur en het onderhoud van de gevelbekleding. Cellulosehoudende houtsoorten, zoals (vezel)cement, zorgen voor een sterkere gevelbekleding en verminderen de kans op houtrot.

Lees ook:   https://gruenes.haus/meyer-burger-solarmodule-test-erfahrungen/

Daarnaast is ook de afwerking van belang. Verf zorgt voor een langere levensduur, maar betekent ook een hoger onderhoudsintensiteit. Beits zorgt voor bescherming en geeft het hout een natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende beitsen op de markt die waterafstotend werken, waardoor het hout beschermd blijft. Olie zorgt voor bescherming én een natuurlijke uitstraling.

Ook moet rekening worden gehouden met de weersinvloeden. Regen, sneeuw en zonlicht hebben impact op de duurzaamheid. Goed onderhoud blijft daarom belangrijk.

Verschillende houtsoorten voor gevelbekleding

Er zijn diverse houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor gevelbekleding. Hierbij enkele veelgebruikte houtsoorten:

– Western Red Cedar: een lichtgewicht houtsoort uit Noord-Amerika. Het heeft een bijzondere textuur en staat bekend om zijn natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Het hout heeft een roze-bruine tint en wordt vaak gekozen voor moderne gebouwen.
– Lariks/Douglas hout: een houtsoort die in eigen huis gekweekt wordt in Europa. Het hout heeft een sterke structuur en is goed bestand tegen weersinvloeden. Het hout is breed toepasbaar door de keuzevrijheid van afwerking en afmetingen.
– Eikenhout: een houtsoort die bekend staat om de hardheid. Het hout is duurzaam en heeft een robuuste uitstraling. Het wordt vaak gebruikt voor de afwerking van oude gebouwen.
– Thermowood: een innovatieve techniek waarbij naaldhout thermisch behandeld wordt. Het hout krijgt hierdoor een donkere kleur. Het hout is goed bestand tegen weersinvloeden en duurzaam.

Hoe wordt houten gevelbekleding aangebracht?

De aangebrachte gevelbekleding hangt af van de gekozen houtsoort en afwerking. Over het algemeen wordt gevelbekleding bevestigd op lattenconstructie. De lattenconstructie zorgt voor een ventilatieruimte tussen de gevel en de houten gevelbekleding. Hierdoor kan het hout kan luchten en zorgt het op termijn niet voor houtrot.

Lees ook:   Geluidsisolatie halfopen woning

FAQ’s

1. Is gevelbekleding aanbrengen met hout duurzaam?

Ja, hout heeft bij een juiste keuze een lange levensduur. Hout is bovendien een zeer milieuvriendelijk materiaal.

2. Wat zijn de veelgebruikte houtsoorten voor gevelbekleding?

Er zijn veel verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden. Enkele veelgebruikte houtsoorten zijn Western Red Cedar, Lariks/Douglas hout, Eikenhout en Thermowood.

3. Welke afwerkingen zijn er voor het hout?

Er zijn diverse afwerkingen mogelijk, zoals verven, beitsen of oliën. De keuze hangt af van het gewenste uiterlijk en de onderhoudsintensiteit.

4. Is onderhoud nodig aan houten gevelbekleding?

Ja, onderhoud is nodig om het hout in goede staat te houden en de levensduur te verlengen.

5. Wat is een lattenconstructie?

Een lattenconstructie is een houten constructie die als basis dient voor het bevestigen van de gevelbekleding. Deze constructie zorgt voor een ventilatieruimte tussen de gevel en het hout, waardoor het hout kan luchten en op termijn geen houtrot veroorzaakt.

Conclusie

Het gebruik van houten gevelbekleding geeft een gebouw een natuurlijk en duurzaam uiterlijk. Er zijn diverse houtsoorten en afwerkingen mogelijk waarmee de sfeer van het gebouw versterkt kan worden. Het onderhoud is eenvoudig en kan er zelfs voor zorgen dat de gevelbekleding voor lange duur in goede conditie blijft. We hopen dat we u met dit artikel voldoende geïnformeerd hebben over het bekleden van een buitenmuur met hout.