Planten hebben voedingsstoffen nodig en dit geldt ook voor struiken zoals de bes. Met de juiste bevruchting verhoog je niet alleen de opbrengsten, de krenten worden ook resistenter tegen ziekten.
Geschikte meststoffen
Krenten zijn niet kieskeurig over bevruchting. U geeft de voorkeur aan voedzame meststoffen en u kunt zowel commerciële meststoffen als zelfgemaakte meststoffen gebruiken.
Selectie van geschikte meststoffen:
- Mest
- Compost
- Hoornkrullen of -meel
- Brandnetelmest
- Bessenmeststof
Brandnetelmest heeft als voordeel dat het ook een plantentonicum is. Het maakt krenten minder vatbaar voor bladluizen en minder gevoelig voor ziekten. Bij het bemesten moet u onderscheid maken tussen meststoffen met langzame afgifte in vaste vorm en vloeibare meststoffen, die snel beschikbaar zijn voor de plant. Vooral in de bloei- en vruchtfase hebben de krenten baat bij vloeibare meststof.
Tijd
Krenten hebben veel voedingsstoffen nodig en moeten gedurende het hele seizoen constant worden geleverd. De eerste bevruchting vindt plaats in het voorjaar kort voordat het ontluikt. Ideaal op dit moment is een vaste meststof zoals compost of gedeponeerde mest. Dit moet slechts enigszins oppervlakkig worden bewerkt om de wortels niet te verwonden.
Van april tot mei moet verhoogde vloeibare meststof worden gebruikt. Verminder vanaf ongeveer juni de mestgift enigszins, omdat op dit moment de langzaam afgevende meststof voor de planten langzaam beschikbaar is. Af en toe kun je bij extreem weer ook bemesten met brandnetelmest.
De laatste bevruchting vindt plaats in de herfst, voordat de planten in winterslaap gaan. In het voorgaande jaar werden al krenten geplant voor bloemen. Met herfstbemesting kunt u volgend jaar een rijke oogst begunstigen. Hoornmeel is ideaal voor herfstbemesting. Dit kan ook gecombineerd worden met een laag mulch die de planten beschermt tegen extreme vorst in de winter.
Bodemverbetering voor het planten
Krenten hebben vanaf het begin voedselrijke grond nodig. Daarom moet de grond vóór het planten worden verbeterd. Om dit te doen, werk compost en meststof in de grond. Over het algemeen moet u een mengsel van tuinaarde en compost gebruiken voor het planten. Hierdoor kan de plant samen goed van start gaan.
Als alternatief kunt u de krenten rechtstreeks op opgeslagen mest planten. Je moet dit mengen met wat tuinaarde, waardoor de wateropslagcapaciteit toeneemt. Verse aanplant heeft ook baat bij een laag mulch in de bewortelingsfase. Dit vermindert uitdroging en is later beschikbaar als meststof met langzame afgifte.