Bewaar en bewaar blauwe bessen op de juiste manier

Opslag van blauwe bessen
Bosbessen kunnen worden ingevroren.

Helaas zijn verse bosbessen maar een paar dagen heel kort houdbaar in de koelkast. De rijpe blauwe bessen kunnen echter op verschillende manieren langer bewaard blijven. We zullen u de beste manier laten zien om uw blauwe bessen te bewaren, zodat u er nog lang van kunt genieten.

Verse blauwe bessen zijn maar kort eetbaar

Verse rijpe blauwe bessen zijn alleen geschikt om een paar dagen in de koelkast te bewaren. De kleine blauwe bessen verliezen snel hun stevige consistentie en hebben de neiging om schimmel te vormen. Consumeer of verwerk daarom verse blauwe bessen zo snel mogelijk.

Was bosbessen voor verder gebruik

Zowel voor directe consumptie als voor verdere verwerking moeten de blauwe bessen grondig worden gewassen met schoon water. Dit geldt niet alleen voor het gebruik van wilde wilde bosbessen, maar ook voor gekweekte variëteiten uit de eigen tuin.

Verschillende opslagmogelijkheden

Om verse blauwe bessen over een langere periode te bewaren en op te slaan, zijn er de volgende opties:

  • bevriezing
  • of drogen
  • evenals het inblikken van de bessen.

Vries bosbessen

Bosbessen zijn over het algemeen goed voor het invriezen, omdat ze hun stevige consistentie slechts in beperkte mate verliezen. Vries de eerder ingevroren bessen in porties in diepvrieszakken of vriesbestendige containers. Zo heb je altijd verse blauwe bessen beschikbaar voor verder gebruik.

Drogen van blauwe bessen

Een andere manier om de blauwe bessen langer mee te laten gaan is drogen. Of dit proces nu in de zon, in de oven of in de dehydrator wordt uitgevoerd, speelt geen doorslaggevende rol voor verdere opslag en gebruik.

Kook bosbessen

Door het inblikken of inkoken van de bessen kan lekkere jam of gelei, puree of compote worden geproduceerd. Sappen of likeuren kunnen ook worden gemaakt van de blauwe bessen.

Langere houdbaarheid van bewerkte bessen

De verschillende mogelijkheden die worden geboden, resulteren in een veel langere houdbaarheid van de blauwe bessen. Op deze manier worden grotere hoeveelheden verse blauwe bessen niet onnodig verspild, maar op elk moment voorbereid voor verder gebruik. Bewaar gekookte bessen op een zo donker mogelijke en koele plaats. De gedroogde bessen moeten ook zo droog en luchtdicht mogelijk worden gehouden om schimmelgroei te voorkomen.