Bewaar en kook bosbessen

Bosbessen inkoken
Bosbessen kunnen worden ingekookt.

Verse bosbessen zijn slechts voor beperkte dagen eetbaar. Om sommige van de smakelijke bosbessen langer te hebben, kunnen ze op verschillende manieren worden bewaard of ingekookt. Waar hier vooral op moet worden gelet, laten we u hier zien.

Verse blauwe bessen zijn beperkt houdbaar

Vers geplukte blauwe bessen zijn slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast. De verse bessen moeten daarom zo snel mogelijk worden gegeten of gebruikt. Voor een langere houdbaarheid kunnen de bessen ook ingevroren worden of [/link u=heidelbeeren-trocknen]gedroogd[/link] worden. Grotere hoeveelheden bessen zijn echter ook goed geschikt om in te blikken of te koken.





Verschillende verwerkingsmogelijkheden voor het koken

Door de bosbessen te koken of te conserveren kunnen diverse smakelijke gerechten worden geproduceerd. Afhankelijk van de gewenste consistentie en toevoeging van andere ingrediënten, zijn verse bosbessen bijzonder geschikt voor de productie van

  • sappen, likeuren of schnaps,
  • jam en gelei,
  • Chutneys
  • evenals compote en brij.

Bereid de blauwe bessen

Voordat ze inkoken, moeten de bosbessen goed worden gewassen om vuil en ongedierte te verwijderen. Droog ze vervolgens goed en sorteer zwaar geplette of papperige vruchten, evenals resterende resten of andere storende delen.

Kook de bessen

Hoe je de bessen kookt, is afhankelijk van je voorkeuren. De eenvoudigste manier is om ze in een beetje suikerwater te koken en ze vervolgens in goed afsluitbare potten te bewaren. Om de consistentie van de bessen te behouden, moet je ze met het suikerwater gieten en in de oven aan de kook brengen.

Lees ook:   Zelf het beton inbrengen

Het is vooral belangrijk om de bril direct na het sluiten ondersteboven te draaien. Dit voorkomt de vorming van lucht in de glazen en dus ook schimmelgroei. Bewaar de blauwe bessen op een koele en donkere plaats. Goed ingeblikt hebben ze een houdbaarheid van ongeveer een jaar.

Bereid bosbessen met graan

Een andere manier om bosbessen lang te bewaren, is door de bessen vers te bereiden met graan, rum of wodka. Doe de bessen in een afsluitbare container en vul deze met de gewenste alcohol. Een beetje toevoeging van suiker geeft een zoeter resultaat. Na een paar weken kun je de bessen zeven en de vloeistof puur gebruiken als likeur of als aanvulling op bowlen of cocktails.