Bodembedekkende mispelsoorten

Mispel bodembedekker
Mispel is ook geschikt als bodembedekker.

De mispel is geschikt in de huistuin, niet alleen voor het ontwerp als struik of potplant. Sommige soorten zijn ook goed geschikt als bodembedekker vanwege hun speciale groeivorm. We presenteren hier de meest voorkomende en interessante bodembedekkende mispelsoorten.

Vereisten voor bodembedekking

Niet alle mispelsoorten zijn even geschikt voor gebruik als bodembedekker. Voor het vergroenen van grondoppervlakken moeten de mispels een lage, maar tegelijkertijd dichte groei hebben met zomer- of groenblijvend gebladerte.





De bekendste bodembedekkende mispelsoort

De meest voorkomende bodembedekkende mispelsoorten zijn:

  • de dwerg mispel,
  • de tapijtmijlar,
  • het kussen mispel,
  • de Fächermedpel
  • en de kruipende mispel.

De dwerg mispel

De dwergmijter is de bekendste en meest voorkomende mispelsoort, die bijzonder geschikt is als bodembedekker. Een bijzonder populaire variëteit is de Coral Beauty, met vruchten in felrood.

Het Tapijt Mispel

De tapijtmegel is bijzonder geschikt als groenblijvende gazonvervanger. Het heeft een bijzonder dichte en uitgesproken groei en bedekt kale plekken binnen een korte tijd. Door zijn uitgesproken groei is het ook zeer geschikt voor het vergroenen van hellingen of bermen. De bijzonder dichte en tapijtachtige groei ontneemt ook elk onkruid hun overlevingskansen. Een vergroening met de tapijtmebraak scheelt ook vervelend onkruid.

Het Kussen Mispel

De kussenmijter is ook een visueel aantrekkelijke bodembedekker. Het is bladverliezend en kleurt zijn gebladerte felrood in de herfst. De vruchtopbrengst van de mispel is echter relatief laag.

De Fan Mispel

De mispel heeft een bijzonder opvallende en unieke groei. Hun scheuten zijn visgraatachtig gerangschikt en bijzonder sterk vertakt. Het bladverliezende blad heeft in de herfst een oranje kleur. In tegenstelling tot andere mispels vormt de mispel een bijzonder grote hoeveelheid rood fruit.

Lees ook:   Afgesleten glazuurlaag

De waaiermijter kan een statuurhoogte bereiken van maximaal één meter en is daarom niet alleen geschikt voor bodembedekkers, maar ook voor het ontwerpen van lage hagen.

De kruipende mispel

Een andere bodembedekkende mispelsoort is de kruipende mispel. Hoewel dit zich bijzonder vlak op de grond verspreidt, heeft het een relatief zeer langzame groei.

Snoeien wordt goed verdragen door bodembedekkers

Al deze bodembedekkende mispelsoorten verdragen zelfs radicaal snoeien goed. Ze ontkiemen elk jaar opnieuw en opnieuw. Wees niet bang om je bodembedekker regelmatig te snoeien in het voor- of najaar. Dit houdt de plant vitaal en bevestigt een dichte groei met nieuwe scheuten.