Boorcontactdozen – zo werkt de installatie onder gips

Socket boren

Als je stopcontacten in de muur laat zakken voor zogenaamde inbouw, moet je eerst de gaten boren. Welke boor je hiervoor gebruikt en of een eenvoudige boor voldoende kracht ontwikkelt, hangt af van het materiaal en de dikte van de muur. De inspanning schommelt tussen heel simpel en hoog.

Boorcontactdozen voor stopcontacten – het proces

Het boren van stopcontacten is zelfs voor onervaren doe-het-zelvers geen grote uitdaging, zolang u het juiste gereedschap gebruikt. Om deze reden moet je afzien van improvisatie en ervoor zorgen dat je een geschikte boor en een voldoende krachtige boor gebruikt. Je moet dit punt niet onderschatten, omdat veel problemen het gevolg zijn van ongunstige omstandigheden en gemakkelijk kunnen worden vermeden. Het boren van de gaten voor de stopcontacten gebeurt in een paar stappen:



  • Kies de juiste boor voor hout, gips of steen
  • Meting van sockets en verificatie volgens de norm van 68 mm
  • Markeer het midden van elk gat
  • Optioneel: Controleer de muur op buizen, staal en andere obstakels
  • De boordiepte aanpassen
  • Boorgaten voor stopcontacten met een hoog aantal omwentelingen



Als u meerdere stopcontacten naast elkaar plaatst, moet u om veiligheidsredenen een vaste afstand tussen hen laten. Sommige fabrikanten bieden echter ook grotere modellen of modulaire oplossingen waarmee u een willekeurig aantal stopcontacten in de directe omgeving kunt plaatsen.

Kies een geschikte boor – het materiaal van de muur bepaalt

Voor het boren van grote gaten worden bijna altijd boren gebruikt, ongeacht het materiaal. Deze bestaan uit tandwielen met een snijpatroon dat lijkt op een gekarteld mes of het lemmet van een zaag. In werkelijkheid is de term “boren” niet correct, in plaats daarvan snijd je de gaten voor socket in het materiaal.

Lees ook:   Hoe grindpad verstevigen?

Voor vrij zachte wanden van hout of eenvoudige bekleding, bijvoorbeeld gemaakt van gipsplaat, zijn eenvoudige, goedkope boren van gehard roestvrij staal voldoende. Bij een massieve wand van metselwerk of beton blijkt dit materiaal echter te zacht en gevoelig voor warmte om op lange termijn effectief te kunnen snijden. In dit geval heb je dus een tandwielrand nodig die een diamantcoating heeft.

De standaard afmeting bij het boren van stopcontacten is 68 mm. U kunt echter gemakkelijk een iets grotere boor gebruiken en de openingen vullen met gips om montageproblemen te voorkomen.

Vermogen, snelheid en andere kenmerken van de boormachine

Met een eenvoudige wand gemaakt van “zacht” materiaal en zonder obstakels, heb je een vermogen van minstens 800 watt nodig om een gat te kunnen boren voor een stopcontact. Een grotere diepte en betonnen of bakstenen muren vereisen daarentegen een aanzienlijk hoger vermogen – hier is minstens 2000 watt vereist, zodat de tandwielrand de vereiste snelheid bereikt en niet blokkeert.

Het gaat om snijden – daar heb je bepaalde voorwaarden voor nodig. Naast het geschikte blad omvat dit een groot aantal omwentelingen. Om niet te diep te boren, moet de boor ook een meetlat hebben met millimetermarkering.