Blauwe bessen zijn over het algemeen zeer robuust en resistent. In sommige gevallen kan het echter heel goed voorkomen dat de blauwe bessenstruiken worden aangevallen door ziekten of plagen. Wat te doen in elk geval, leggen we hier uit.
Mogelijke ziektebeelden
Bosbessen kunnen worden getroffen door verschillende symptomen van de ziekte. De meeste zijn te wijten aan fouten in de verzorging of aan een plaag met dierenplagen.
Locatie- en onderhoudsfouten
Sommige klinische of schadepatronen worden veroorzaakt door onjuiste locatieomstandigheden of zorgfouten. Deze zijn vooral duidelijk in
- een miserabele groei
- of rot.
Zorgeloze groei
Als de bosbessenstruik een bijzonder slecht uiterlijk vertoont, zijn de verkeerde locatie of bodemgesteldheid vaak doorslaggevend. Naast een zonnige en warme ligging speelt de bodem ook een doorslaggevende rol in de groei en welvaart van blauwe bessen. De grond moet zo laag mogelijk in kalk zijn om kalkvrij te zijn en een zure pH-waarde hebben van ongeveer 4 tot 5.
Rotten
Rot, zowel op de bessen als op de resterende delen van de plant, wordt meestal veroorzaakt door zorgfouten. Hoewel bosbessen regelmatig en voldoende moeten worden bewaterd. Wateroverlast moet echter principieel worden vermeden. Plant de struiken ook niet in de schaduw van grotere planten of bomen om een continue droging van de grond te garanderen.
Een plaag met de vorstmot
Als zich op of tussen de bessen en knoppen dunne witte webben vormen, duidt dit meestal op een besmetting met de zogenaamde vorstmot. Dit uit zich verder door een verwelking en het afvallen van de knoppen.
Verwijder royaal alle aangetaste scheuten en plantendelen om verdere verspreiding van de kleine plaag te voorkomen.
De gevreesde vossenlintworm
Wilde bosbessen die in bossen groeien, kunnen worden aangetast door de gevreesde vossenlintworm. Dit zijn kleine ziekteverwekkers die worden verspreid door zieke vossen. Toegegeven, het risico op besmetting is de laatste jaren sterk afgenomen. Het eten van aangetaste bosbessen kan echter gevaarlijk zijn voor mens en dier. Het uit zich in ernstige misselijkheid, maag- en darmklachten en kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.
Een eenvoudige maar effectieve maatregel tegen infectie met de vossenlintworm is om de bessen voor consumptie te wassen. Dit verwijdert de kleine ziekteverwekkers op de bosbessen, die moeilijk te herkennen zijn voor het menselijk oog.