Bouw en installeer zelf een zonnesysteem: Voordelen en nadelen

In principe is het mogelijk en toegestaanHet is mogelijk en toegestaan om zelf een zonnesysteem te bouwen en te installeren. Er is geen verplichting om een installatiebedrijf in te schakelen. De PV-modules en de omvormer en overspanningsbeveiliging kunnen op uw eigen dak worden geïnstalleerd. De aansluiting op het elektriciteitsnet en de teruglevering aan het huis moeten echter worden uitgevoerd door een erkend en gecertificeerd elektricien.

En dit is de inhoud van ons artikel:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Voordat we direct naar de Stapsgewijze instructies naar zelfbouw, moet u zich bewust zijn van de voor- en nadelen.

Bouw en installeer zelf een zonnesysteem: Voordelen

Grote kostenbesparing

Het grootste voordeel van het zelf bouwen en installeren van het zonnesysteem zijn de Bespaarde kosten voor de montage. Bij een assemblagebedrijf bedragen deze al snel meer dan 1.500 € tot 3.000 €. Dit komt overeen met ongeveer 10% tot 20% van de totale aankoopkosten voor kleinere particuliere PV-systemen.

Waardering van het werk

Als je handig en technisch begaafd bent, kan het installeren van je eigen zonnesysteem een mooi project voor jou kan zijn. Wees er echter van bewust dat dit geen project is voor één weekend.

Je moet het precies weten, welk montage systeem die je nodig hebt voor je dak. Termen als dakhaken, moduleklemmen en zonnerails mogen ook geen vreemde woorden zijn. Bovendien moet u de geschikt instrumenthebben en passende waarborgen nemen.

Zelf een zonnesysteem installeren: Nadelen

Aansluiting op het elektriciteitsnet en het huis vereist een elektricien

Hoe handig en technisch begaafd je ook bent, voor de netaansluiting heb je een geregistreerd en gecertificeerd elektricien. Dit geldt ook voor alle andere aansluitingen aan de AC-zijde. Dus de Aansluiting op het huisnet en ander werk dat na de omvormer komt.

Met name de verbinding met de openbaar net die je nooit zelf moet proberen te doen. Het is niet alleen uiterst gevaarlijk, maar kan ernstige gevolgen kan ernstige gevolgen hebben. Meer hierover kunt u lezen in de Aansluitverordening laagspanning (NAV) in paragraaf 13.

Hoge moeilijkheidsgraad

De montage en installatie van uw eigen zonnesysteem zijn geen eenvoudig doe-het-zelf project voor een weekend. Je eigen zonnestelsel bouwen brengt een hoge moeilijkheidsgraad met zich mee. Afhankelijk van dakvorm en type systeemt zijn verschillende vormen van installatie. Vooral bij fotovoltaïsche installaties op platte daken of daken van leisteen of plaatstaal wordt de zaak nog ingewikkelder. De Gevaarvan het beschadigen van het dak of module onderdelen schadeis hoog. Schakel bij twijfel altijd een dakdekker of een gespecialiseerd bedrijf in.

Lagere opbrengst door zelfinstallatie

Niet alleen de constructie, maar ook de Planning van de PV-installatie is moeilijk en moet correct worden uitgevoerd. Zelfs met instructies of een kant-en-klare complete set fotovoltaïsche systemen voor doe-het-zelf-installatie is de veel fouten zijn gemaakt. Deze verminderen de opbrengst van het zonnestelsel. Om deze redenen is het de moeite waard om Planning door gespecialiseerde bedrijven moeten worden uitgevoerd. Zij hebben ervaring en kunnen de onderdelen voor de optimaal rendement perfect bij elkaar passen.

Mogelijke stopzetting van garantie- en verzekeringsclaims

Veel fabrikanten geven bepaalde regels, alsmede montage- en installatievoorschriften, die moet in acht worden genomen. Alleen zo kunnen zij de kwaliteit van de producten garanderen. Een kleine fout kan snel de Garantieclaims vernietigen.

Een ander punt is dat in het ergste geval de Verzekering voor het huis is niet langer van toepassing. Een verkeerde installatie kan snel leiden tot vochtschade en Vuren leiden naar. Dit gebeurt als u de dakbekleding beschadigt of als kabels verkeerd worden gelegd.

Lees ook:   Hoe regenwater op mos filteren?

Hoog potentieel gevaar

Naast het gevaar van brand of Waterschade is er ook gevaar voor elektrische schokken. Particuliere PV-systemen op huisdaken hebben spanningen tot 1.000 volt. Een elektrische schok van deze sterkte is fataal. Een andere ongevalsfactor is het werken aan het dak zelf. Als uw dak erg hoog of steil is, moet u zeker een Veiligheidsuitrustingt, beschermende uitrusting zoals helm en handschoenen, en een klimgordel.

Zelf zonnepanelen bouwen en installeren: Stap voor stap

Als u toch zeker weet dat u uw eigen systeem wilt bouwen, dan zijn hier de stappen. noodzakelijke stappen zijn voor u opgesomd en uitgelegd.

Controleer de statica

Voordat u begint met het plannen van de installatie, moet u eerst de Statica van het dak, evenals de Uitlijning Controleer richting en positie. De meeste hellende daken zijn doorgaans bestand tegen de extra belasting van een PV-systeem. Als u echter in een regio bent met sterke Wind of een hoge Sneeuwbelasting wonen of bent u in het algemeen onzeker, dan kunt u beter een bouwkundig ingenieur raadplegen. Op Platte daken is het ook wat moeilijker. Hier zijn fotovoltaïsche montagesystemen bijzonder zwaarom de windbelasting te weerstaan.

Uitlijning en positie controleren

Ook de oriëntatie en de helling van het dak zijn belangrijk. Schuine daken met een helling tussen 30° en 40° graden en een Zuidelijke oriëntatie optimaal zijn. Een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie levert ook nog steeds een goede opbrengst op. Met een volledige Oost-West oriëntatie moet je beide dakoppervlakken met modules, omdat daar ’s morgens en ’s avonds de elektriciteit wordt opgewekt. A vlakkere hellingshoek van 20° tot 30° is dan ook raadzaam.

Fotovoltak kantelhoektafel

Het dak moet ook geen schaduw van andere gebouwen of bomen. Houd er ook rekening mee dat de zon overdag beweegt en zich door schoorstenen, schotelantennes of dakkapellen kan beschaduwen. Al één Gedeeltelijke beschaduwing van een module vermindert de opbrengst van het gehele systeem. Daarom is het beter om geen PV-modules in schaduwrijke gebieden te installeren.

Om een optimale prestatie Voor optimale prestaties moet u er bij de aankoop van de systeemcomponenten op letten dat deze ook samen functioneren. Veel fabrikanten bieden complete pakketten aan waarin de componenten op elkaar kunnen worden afgestemd. De Maat van de plant moet ook precies gedimensioneerd naar uw verbruik moet worden gebruikt. Als het systeem te groot of te klein is, zijn de aanschafkosten op lange termijn niet rendabel.

In ons artikel Zonnepanelen: waar moet u op letten? kunt u alles te weten komen over de verschillende Factoren die de prestaties beïnvloeden van uw zonnepanelen.

Verzekering, uitrusting en registratie

Het PV-systeem is gewoonlijk verzekerd in de Verzekering voor residentiële gebouwen inbegrepen. De verzekeringsdekking kan echter beperkt zijn als u het zelf installeert. Voor de zekerheid kunt u een tijdelijke montageverzekering sluit een tijdelijke installatieverzekering af. Dit wordt van kracht als er tijdens de installatie schade ontstaat aan het huis en het systeem.

Verkrijg ook de matching Gereedschap en de bijbehorende Beschermende uitrustingg. Je moet zeker een helm, handschoenen en een veiligheidsbril hebben. Een klimgordel, veiligheidstouwen en haken zijn ook aan te raden. Het kan ook de moeite waard zijn om een Steigerst, a Hellende lift of een Daklift voor het vervoer van de modules. Deze kunnen gehuurd worden.

Werk nooit op een vochtig dak. De Risico op vallen wordt hier duidelijk verhoogd.

Zodra u uw installatie hebt gepland en al het nodige hebt georganiseerd, moet u uw netbeheerder informeren. In het beste geval moet je dit nog doen voor installatie doen, aangezien de netbeheerder misschien acht weken tijd om het fotovoltaïsche systeem te controleren op compatibiliteit met het openbare net. Pas na goedkeuring kunt u beginnen met de installatie.

Lees ook:   Schakelkasten instellen zonder gips – wat zijn de opties?

De montage

Zodra u alle voorbereidingen hebt getroffen, kunt u beginnen met de installatie. Het meest voorkomende type installatie is installatie op het dak van een hellend dak.

Eerst moet u de Monteer de onderbouw. Bij een hellend dak bestaat dit uit metalen beugels, zogenaamde dakhaken, die van onderaf tussen de dakpannen worden geschoven. Daar zijn ze verbonden met de contralatten van de Dakbedekking. Daartoe moet de dakpan of de dakpan op de punten tijdelijk worden verwijderd. Bij sommige systemen worden de haken ook door de tegels heen geschroefd.

Montage op het dak

Montage van een PV-systeem op het dak

De dakhaken kunnen in hoogte worden versteld. Ze moeten ten minste 10 cm uit elkaar van de dakbedekking naar de modules om te zorgen voor ventilatie aan de achterzijde. Let ook op het minimumaantal en de noodzakelijke afstanden van de dakhaken. Alleen op deze manier zullen ze de lading goed vasthouden en niet buigen.

In het dak haakt de werkelijk montagesysteem is geïnstalleerd. Dit zijn de aluminium profielen die de modules vasthouden. Deze worden ook wel zonne-rails genoemd. De profielen kunnen parallel aan elkaar of ook kruislings kan worden gelegd. Parallel leggen is de meest voorkomende variant.

In de meeste gevallen worden de zonnepanelen gelegd opgehangen of geklemd. Hiervoor worden zogenaamde moduleklemmen gebruikt. Deze verbinden ook de PV-modules met elkaar. De mechanisch deel van de installatie is nu voltooid. Volg de installatie-instructies van de fabrikant om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat de Prestatiegarantie om te behouden.

Bedrading

Na de montage van de module worden de afzonderlijke modules moeten onderling verbonden zijn zijn met elkaar verbonden. Dit gebeurt door middel van een insteeksysteem of elektrische bedrading in Serieaansluiting. De zonnekabels worden dan door lege kanalen of buizen van kunststof naar de omvormer geleid. De omvormer bevindt zich meestal in de buurt van de meter of in de kelder.

De kabelgeleiding is gevaarlijk. Zelfs bij minimale lichtinval is er al een elektrische spanning rond de zonnepanelen. Bovendien mogen de kabels niet geknikt of geplet worden. A Vliegen op het dak is ook gevaarlijk. Veel fotovoltaïsche modules hebben geprefabriceerde rails waar u de kabels doorheen kunt laten lopen. Gebruik ook waterdichte kabelconnectors en maskers.

Elektrische aansluiting

De aansluiting van het zonnesysteem op de elektriciteitsmeter en dus op het elektrische circuit van het huis moet worden uitgevoerd door een erkende en geregistreerde elektricien. elektricien de installatie uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de aansluiting op het openbare elektriciteitsnet. Hier is het het beste om alvast voor installatie praat met een elektricien en krijg een Maak een afspraak. Daarvoor heeft u best concrete en uitgewerkte plannen voor uw fabriek. Anders kun je eindigen met geen elektricien voor de aansluiting en aanvaarding van het systeem vind. Het risico om een fout in de installatie van de fotovoltaïsche installatie over het hoofd te zien is voor de meeste bedrijven te groot. Voor het bedrijf kan dit leiden tot juridische gevolgen in geval van schade.

Inschrijvingen

Zodra het systeem is aangesloten en het inbedrijfstellingsverslag door de elektricien is opgesteld, het PV-systeem produceert elektriciteit en voedt het ook aan het openbare net. U moet het inbedrijfstellingsverslag sturen naar uw netbeheerder in te dienen. U moet zich ook inschrijven bij het Federaal Netwerkagentschap. Dit is de enige manier waarop u wordt betaald voor de elektriciteit die u aan het net levert.

Alles over de verschillende toepassingen is te vinden in ons artikel: Een PV-systeem registreren.

Waarop moet u nog meer letten bij het bouwen en installeren van een zonnesysteem?

Een zonnesysteem installeren: Een vergelijking van de kosten (zelf installeren vs. laten installeren)

De kosten van de installatie bedragen ca. 15 – 20% van de totale kosten van het PV-systeem als u een gespecialiseerd bedrijf kiest. In onze vergelijking gaan wij uit van de gemiddelde kosten van een 8 kWp fotovoltaïsch systeem op het dak van een vrijstaand huis of flatgebouw.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Tielt

Onze Kostenvergelijking is natuurlijk maar één ruwe schatting. Veel hangt af van hoeveel van de montage je zelf kunt doen, en wat je kunt doen in termen van apparatuur die u bezit of leent kan. Ook kunnen de kosten van het PV-systeem variëren, afhankelijk van welke zonnepanelen u kiest. Je krijgt misschien een goede deal, maar Gespecialiseerde bedrijven krijgen de modules meestal bij Groothandelsprijzen. Naar onze mening is zelfassemblage dus niet de moeite waard.

Neem gerust een kijkje in onze grote zonnemodule test en vergelijking als u wilt weten welke PV-modules het beste presteren.

Krijg een marktoverzicht

Let op moduleprijzen, prestaties en efficiëntie. Als een prijs te laag lijkt, is dat meestal een dubieus bedrijf. U betaalt ook een hogere prijs voor goede PV-modules. Over een periode van 25 tot 30 jaar is de terugverdientijd Goede kwaliteit. meestal van.

Maak een rendementsberekening

De meeste fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen hebben op hun website kleine hulpmiddelen waarmee u een een rendementsberekening uitvoeren kan doen. Daarvoor moet u uw jaarlijks elektriciteitsverbruik kennen. Voor eengezinswoningen is dit gemiddeld 4.500 kW/h tot 5.000 kW/h. De rendementsberekening is belangrijk om juiste grootte en output van uw fotovoltaïsch systeem.

Laat een zonnesysteem installeren: Je hebt deze opties

Als u besluit de installatie te laten uitvoeren door een Gespecialiseerd bedrijf of zonne-energier, heb je verschillende opties. Eerst moet u beslissen of u een regionaal of a hofleverancier willen. Regionale aanbieders kennen lokaal de weg en zijn iets goedkoper. Nationale providers daarentegen bieden een hoog veiligheidsniveau en bieden complete zorgeloze pakketten aanbod. Goede nationale aanbieders zijn onder meer Zolar, Eigensonne en Solarwatt.

Om een goede zonne-installateur in uw omgeving te vinden, moet u Referenties van vrienden en de buurt verzamel. Vraag wie goede of zelfs slechte ervaringen heeft met welk bedrijf. Google Maps en bedrijvengidsen zijn ook een goed referentiepunt voor het vinden van bedrijven in uw omgeving.

Zorg ervoor dat je meerdere aanbiedingen één en vergelijk Vergelijk ze. Neem niet meteen het eerste aanbod aan. Let bij het vergelijken op de Kwaliteit, garantietermijnen en prestaties van de modules. In ons artikel “Een zonnesysteem laten installeren: Wie installeert fotovoltaïsche panelen? Wij gaan hier dieper op in. Daar leer je hoe je een goede zonne-installateur vinden en waar je op moet letten als je er een kiest.

Conclusie: Zelf een zonnesysteem installeren of laten installeren?

Volgens de wet Geen verplichtingHet is niet verplicht om de installatie van een zonnesysteem door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. U kunt zelf de fotovoltaïsche installatie plannen en de PV-modules installeren. De Verbinding en acceptatie van de installatie moet echter worden uitgevoerd door een Elektricien worden uitgevoerd.

Zowel bij de planning als bij de installatie moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. De correcte planning is enorm belangrijk zodat de centrale ook voldoende elektriciteit produceert, maar niet te groot is en economisch onrendabel wordt. Overschat ook uw technische en ambachtelijke vaardigheden niet. Wees vooral voorzichtig wanneer Elektrisch onderwerp en brandbeveiliging.

Gespecialiseerde bedrijven en Fabrikant gokt raden daarom in het algemeen af Zelfbouw. Huur voor uw eigen veiligheid een professionele zonne-installateur in. Het geld dat u bespaart op de zelfinstallatieBij storingen en schade bent u ze snel weer kwijt.

Wij verbinden u graag met professionele en gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijvenn uit uw regio. Vul gewoon het onderstaande formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend Aanbiedingen van zonne-installateurs.