Bramen plukken

Blackberry Pfluecken
Bramen worden het best met handschoenen geoogst.

Bramen kunnen gedurende meerdere maanden worden geplukt en verzameld. Het oogstseizoen begint meestal in juli en strekt zich vaak uit tot in de herfst. De verzamelde bessen kunnen niet alleen direct worden geconsumeerd, maar kunnen ook op verschillende manieren in de keuken worden verwerkt.

De oogsttijd van bramen

Bramen kunnen gedurende meerdere maanden worden verzameld vanwege een lange oogstperiode. Zowel wilde exemplaren die in bossen groeien, als gekweekt in tuinen of op balkons, tonen meestal hun eerste rijpe vruchten in juli. Omdat niet alle bessen tegelijkertijd rijpen, maar continu geleidelijk, strekt de hele oogsttijd zich uit tot in de herfst.





Rijpe bessen herkennen

De rijpe bessen zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun kleur. Rijpe bessen hebben een bijzonder donkere, bijna zwarte, kleur; rode bessen hebben nog een paar dagen nodig om volledig te rijpen.

Kies zorgvuldig bramen

Speciale aandacht moet worden besteed aan het plukken van bramen. In tegenstelling tot vergelijkbare steenvruchten zoals frambozen, zijn de donkere bramen relatief zacht en kunnen ze gemakkelijk worden geplet en beschadigd. Wees daarom bijzonder voorzichtig bij het plukken en druk de bessen niet te hard.

Wilde bramen plukken

Bij het plukken van wilde bramen moeten enkele voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Wilde soorten zijn voorzien van bijzonder puntige en stekelige doornen, die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Draag daarom niet alleen handschoenen, maar ook geschikte kleding.

Bramen plukken in de tuin

Bramen die in tuinen of op balkons worden gekweekt, gebruiken meestal speciale doornloze variëteiten die het verzamelen van bessen vergemakkelijken. Om vuildeeltjes en kleine plagen te verwijderen, moeten deze bessen echter ook vóór consumptie met schoon water worden afgewassen.

Lees ook:   4 nieuwe kleuren voor Archipolis van Wienerberger

Wilde bramen mogen ook nooit direct na het plukken worden gegeten. Om mogelijke infectie met de bessen te voorkomen, moeten de bessen vóór consumptie worden gebruikt [link u=brombeeren-waschen]goed gewassen worden.

Verwerk bramen na het plukken

Na het verzamelen kunnen de rijpe bessen direct worden geconsumeerd of worden verwerkt tot

  • Cake
  • jam of gelei,
  • brij of compote,
  • likeuren of sappen,
  • Sauzen of siroop
  • of geconserveerd fruit.