Brutaal fruit: De rode rozenbottelvrucht

Rozenbottel fruit
Rozenbottels zijn meestal eirond.

Rozenbottels zijn zogenaamde “collectieve vruchten”. Meer precies, de eigenlijke vrucht bevindt zich onder de rode schil: de geelachtige noten bevinden zich in de vruchtpulp en dienen de latere reproductie van de rozenbottels in de vorm van een zaadstandaard. Hier kunt u ontdekken wat de rozenbottelvrucht kan doen.

Individueel in een rode jurk

Er is geen uniform uiterlijk van de rozenbottelvrucht: in plaats daarvan variëren de verschillende exemplaren zowel in grootte als in vorm en kleur. Afhankelijk van de variëteit van de rozenplant kunnen de vruchten tussen de één en vijf centimeter groot zijn.





Daarnaast zijn er eivormige, schoorsteenrood gekleurde, maar ook platknuffelige en oranje varianten van het gezonde fruit. Alle rozenbottelvruchten zijn het maar over één ding eens: hun zaden zijn uitgerust met harige weerhaken, die jeuk op de huid kunnen veroorzaken.

Rijpings- en oogsttijd van de rozenbottelvrucht

Nadat de knoppen van de rozen zijn vervangen door de bloemen, begint de tijd van rozenbottels. De meeste rassen rijpen tussen oktober en november. Slechts enkele rozenbottelsoorten zijn klaar voor de oogst in september. Kortom, je kunt de hele herfst en winter oogsten tot in de nieuwe lente. De rode vruchten worden echter droger en droger gedurende deze tijd op de struik.

Tip van een expert: Je moet handschoenen dragen bij het oogsten en verwerken van rozenbottels. Tijdens de oogst, om jezelf te beschermen tegen de doornen van rozen; tijdens de verwerking als gevolg van de jeukende pitten in de vruchtpulp van rozenbottel.

Lees ook:   De rentevoeten stijgen: wat betekent dat voor jouw woonplannen?

Let op zuur: De smaak van de rozenbottelvrucht

Als rozenbottels te vroeg worden geoogst, smaken ze extreem zuur. Het gezonde fruit smaakt het beste als het de eerste vorst heeft overleefd: dan heeft het een zoetzure, aromatische smaak en heeft het een zachte consistentie. Zowel de schil als de papperige vruchtenpulp zijn eetbaar in rozenbottels.

Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat je de rozenbottelvruchten zo laat mogelijk uit de struik plukt: want dan zijn ze het zoetst. Verwijder de kleine noten echter altijd voordat je ze rauw eet: ze zijn oneetbaar vanwege hun kleine haartjes.

Mogelijke toepassingen van de rozenbottelvrucht

De rozenbottelvrucht kan zowel rauw als verwerkt worden genoten. Je kunt bijvoorbeeld puree, jam, thee, sap en wijn maken van het rode fruit. Bovendien dient de rozenbottel als voedingssupplement voor honden of als voedsel voor gedomesticeerde vogels.