Canvas ontwerpen met gips – kan dat?

Canvas met gipsontwerp

Model- en woningbouw zijn populaire toepassingen van gips. Daarnaast is het materiaal ook erg populair bij decoratieliefhebbers. Dit roept de vraag op of gips kan worden gebruikt om de doeken te ontwerpen. In het volgende artikel verduidelijken we deze vraag en zetten we verschillende eigenschappen van gips op een rij.

Populaire eigenschappen van gips

Verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal gips zeer populair is bij huis- en ambachtslieden:



  • relatief goedkoop
  • eenvoudige verwerking
  • ongevaarlijk materiaal
  • snelle instelling
  • creatief ontwerp
  • veelzijdig gebruik



Waarom gips niet geschikt is voor het doek

Er zijn echter nog steeds goede redenen waarom gips niet het optimale materiaal is om een canvas te ontwerpen. Als je grote hoeveelheden gips op een doek aanbrengt, bijvoorbeeld om zelf een reliëf van gips te maken, bereikt de verbinding zijn grenzen. Het grote gewicht van uitgehard gips zal het canvas vervormen. Bovendien is het materiaal niet elastisch. Hierdoor brokkelt het gips af en breekt de 3D-mal. De typische eigenschappen van gips zijn nogal ongeschikt voor een canvas.

Gips en canvas – wat is er mogelijk?

Dit betekent echter niet dat gips en canvas onder geen beding met elkaar overweg kunnen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eerst een mal uit gips te maken en deze uiteindelijk naar het canvas te brengen. Als u handafdrukken met uw kinderen wilt vormen, kunt u ze met gips gieten. Na het uitdrogen kan de mal perfect op het doek worden bevestigd.

Wat zijn de alternatieven?

Het gebrek aan compatibiliteit van gips en canvas is niet slecht. Tot slot zijn er nog andere alternatieven waarmee je het gewenste project kunt uitvoeren. In speciaalzaken vind je speciale structuurpasta’s waarmee je jezelf creatief kunt realiseren op het doek. Bovendien kunt u dispersieverf, zand en latexbindmiddel gebruiken om uw eigen structurele pasta te produceren die 3D-doeken binnen handbereik brengt.

Lees ook:   Een leefkelder: wat is dat?