Cement mengen met kwartszand

Cement-met-kwartszand mengen

Als je bezig bent met modelbouw, ben je zeker meerdere keren in aanraking gekomen met kwartszand. Maar het materiaal kan ook interessant zijn voor doe-het-zelvers en ambachtslieden als het wordt gemengd met cement en wordt gebruikt om beton of gewassen betonplaten te voegen.

Cement en kwartszand

Cement is een zeer veelzijdig bouwmateriaal dat – met toevoeging van andere materialen – mortel, beton of zelfs tegellijm kan worden. Gemengd met kwartszand is cement echter enerzijds geschikt voor voegen, anderzijds kan het mengsel ook worden gebruikt voor de productie van bepaalde cementvloeren.





Bijzonderheden van kwartszand

Het bijzondere van kwartszand voor vermenging met cement is dat het kwartszand een vrij kleine korrelgrootte heeft (0,1 tot 0,3 millimeter). Indien nodig is kwartszand met een korrelgrootte tot twee millimeter ook beschikbaar – wat het materiaal vrij veelzijdig maakt. Met behulp van kwartszand en de kleine korrelgrootte is het mogelijk om een relatief filigraanwerk te doen, omdat u een bijzonder glad en homogeen oppervlak kunt bereiken.

Bijzonderheden van het mengsel

Het mengsel van cement en kwartszand leidt nu tot een zeer glad, maar niet zo stevig oppervlak. Voor een groot gebied is dit minder aan te raden. Daarnaast is er de vrij hoge kostenfactor die wordt veroorzaakt door de vereiste hoeveelheid kwartszand. Kortom, dit cement-kwartszandmengsel wordt alleen aanbevolen als het echt nodig is.

Handig voor voegen

Hoewel grotere oppervlakken gemaakt van een mengsel van cement met kwartszand nogal sceptisch zijn, is het materiaal zeer geschikt voor voegen. Het toevoegen van mengwater is niet langer nodig. Het mengsel wordt vervolgens gebruikt in gewassen betonplaten en andere betonblokken die buiten zijn gelegd. Bij een mengverhouding van 1:8 wordt het cement eenvoudig met het kwartszand in de voegen geveegd. Dan moet u het mengsel onmiddellijk van de platen of stenen verwijderen, anders kan onregelmatige verkleuring optreden. Zodra het mengsel in de voegen zit, is water geven geen probleem meer.

Lees ook:   DZ4: test, ervaring, recensies (2022)