Als een stortbak stinkt, zijn organische materialen in het water hiervoor verantwoordelijk, die zonder zuurstof ontbinden. De geur ontstaat vooral wanneer er lange tijd geen vers water in een stortbak stroomt, bijvoorbeeld omdat het tijdens een droogte niet of nauwelijks regent.
Cisterne stinkt – anaerobe bacteriën zijn de schuld
De reden voor de onaangename ligt in het verval van organisch materiaal, wanneer bacteriën het ontbinden zonder voldoende toevoer van zuurstof – d.w.z. anaeroob. De micro-organismen vormen vluchtige zwavelverbindingen die een uiterst onaangename geur hebben. Wanneer organische stoffen worden geïntroduceerd, vindt eerst een aerobe en grotendeels geurvrije afbraak plaats.
Als er geen water en geen extra beluchting is, verbruikt dit proces de opgeloste zuurstof totdat het niveau onder een kritische limiet daalt. Net als een vijver “kantelt” de stortbak en vermenigvuldigen anaerobe bacteriën zich vervolgens, waardoor de vloeistof stinkt.
Omgaan met verontreinigd water
Als een stortbak intens stinkt, heb je praktisch geen zinvolle opties om het water schoon te maken. Hoewel er manieren zijn om het water te filteren of om verontreinigende stoffen en micro-organismen door osmose te verwijderen, zijn ze niet de moeite waard vanwege de hoeveelheid werk en de kosten. Naast de bacteriën vermenigvuldigen ziektekiemen die schadelijk zijn voor de gezondheid zich. U moet daarom de stortbak schoonmaken en bijvullen.
Voorkom geurvorming door passende maatregelen
Om te voorkomen dat een stortbak stinkt, zijn er verschillende procedures beschikbaar. In ieder geval moet u het gebruik van chemicaliën zoals biociden vermijden en in plaats daarvan de voorkeur geven aan zachte methoden die de waterkwaliteit op de lange termijn garanderen. Deze omvatten:
- Extra beluchting van het water
- Filteren van de instroom om organische stoffen te verwijderen
- Schoonmaken van de opvangfaciliteiten zoals regengoten
- De verzamelgebieden vrij houden van onzuiverheden zoals bladeren
- Installatie van sifons om te voorkomen dat geuren ontsnappen
- Levering van zoet water
Extra ventilatie
Als u actief een stortbak ventileert, voorkomt u de vorming van anaerobe bacteriën. Hiervoor zijn bijvoorbeeld zuurstofpompen voor vijvers geschikt. Met een beetje vaardigheid kun je ook ventilatie creëren via een compressor, bijvoorbeeld voor autobanden of luchtbedden, door een slang aan te sluiten op kleine poriën.
Water vrijhouden van organische stoffen
In het geval van regenwater is het raadzaam om filters en schermen te installeren die het vuil tot een bepaalde deeltjesgrootte tegenhouden. Door de noodzakelijke, regelmatige reiniging betekent dit extra werk, wat echter loont door een betere waterkwaliteit.