Clematis vermeerderen door stekken: zo werkt het

Clematis stekken
Clematis kan worden vermeerderd met stekken.

De grote familie van de clematisplant is een van de meest soorten- en variëteitsrijke winterharde klimplanten. Bovendien kunnen alle soorten van deze veelzijdige groep het hele jaar door gemakkelijk en gemakkelijk worden gereproduceerd.

Clematis vermeerdering voorbereiden door stekken

Voor een vermeerdering van één ras is de methode van stekken het meest geschikt; als de bosrank in vol sap is, biedt deze de gezondste en sterkste stekken. Dit betekent dat je je clematis alleen moet vermeerderen als deze een prachtige bloem laat zien.





De afname van stekken hangt daarom af van de individuele bloeitijd van de klimplant: Terwijl vroegbloeiende variëteiten (bijv. de bergbosrank “Clematis alpina”) al in april bloeien, moet u pas in augustus stekken van zomerbloeiende soorten (bijv. de Italiaanse “Clematis viticella”) nemen. Ga als volgt te werk:

  1. Gebruik een scherp, gereinigd plantenmes om de stekken uit het midden van je clematis af te snijden.
  2. Maak deze incisie tussen twee individuele bladknopen: daar kan de snijwond beter genezen.
  3. De ideale lengte van de snijscheut moet 15-20 cm zijn.

Cultiveer en verzorg de clematis stekken optimaal

Na het voorbereiden van de stekken moeten de jonge bosranken onmiddellijk worden geplant in kleine potten met een diameter van ongeveer 15 cm. Als teeltgrond moet je een voedingsarm substraat gebruiken, dat bijvoorbeeld bestaat uit een veen-zandmengsel of een speciale stekelige grond.

Teelt van stekken

Ga als volgt te werk bij het grootbrengen van de uitlopers:

  1. Vul de kwekerijpotten met het genoemde substraat.
  2. Plant ongeveer driekwart van de stekken in de grond.
  3. Voorzie nu elke kweekpot van een transparante kap.
  4. Deze kap mag de uitlopers niet raken.
  5. Plaats de jonge bosranken op een warme maar schaduwrijke locatie.
Lees ook:   warmtepomp installateur in Leuven

Nazorg van stekken

Zorg ervoor dat de teeltgrond met de stekken de komende 6 – 8 weken niet uitdroogt. Bovendien moet u de kap dagelijks gedurende een half uur verwijderen om te ventileren. Zo voorkom je schimmelgroei. Als er een kleine scheut aan de punt van de stekken is, heeft de kap zijn doel gediend en kan deze worden verwijderd.

Wanneer de eerste kleine wortelstrengen uit de onderste gaten van de kwekerijpotten steken, moet je de jonge clematis verpotten tot een grotere pot, die je vult met voedselrijke potgrond. Als alternatief is verplanten in de volle grond nu ook mogelijk.