Clematis zaden: Hoe ze sneller ontkiemen

Clematis zaden
Kweek clematis met zaden.

De zaden van de bosrank behoren tot de koude kiemmachines en vereisen vanwege deze eigenschap “stratificatie” als voorwaarde voor hun kieming. In de volgende handleiding wordt uitgelegd hoe dit proces slaagt.

Stratificatie in clematiszaden: cursus & procedure

Om de zaden van uw bosrank in een kiemstemming te brengen, hebben ze het proces van zogenaamde “stratificatie” nodig: met behulp van deze nat-koude behandeling wordt een winters weer gesimuleerd, waarin de zaden beginnen te ontkiemen. Zodat de gevoelige clematiszaden niet midden in de winter ontkiemen, zijn ze van nature uitgerust met een kiemremming.





Door een koude prikkel, zoals die ontstaat door stratificatie, kunnen de zaadlobben door de schil van het zaad uitbreken. Om deze procedure uit te voeren, gebruikt u gewoon uw koelkast:

  1. Verdeel eerst een veenzandmengsel over een vershoudfolie.
  2. Besproei vervolgens de mix met water.
  3. Verdeel je clematiszaadjes over de folie.
  4. Draai de film nu in een rol en bind hem aan de uiteinden stevig aan elkaar (bijvoorbeeld met een rubber of door een knoop).
  5. Plaats de zaden zes tot acht weken in het groentecompartiment van je koelkast voor stratificatie.
  6. Controleer regelmatig het vochtgehalte van het substraat (voor ontkieming moeten de zaden altijd vochtig worden gehouden).
  7. Sorteer reeds ontkiemende exemplaren, die je nu professioneel kunt zaaien.

Bijzonderheid: Clematis zaden in het open veld

Als u de voorkeur geeft aan ontkieming van de zaden van uw bosrank buiten de koelkast van het huis, kunt u uw toevlucht nemen tot de volgende alternatieven:

  1. Zet kleine kweekpotten op, die gevuld zijn met veenzand, teelt of handelsgrond, op het balkon, het terras of in de volle grond.
  2. Plaats een zaadje in elke pot en zeef het met een laagje aarde van 5 mm.
  3. Leg een glazen of transparante kap over elke kwekerijpot.
  4. Leg de zaden de hele winter buiten op een halfschaduwrijke, beschutte plek.
  5. Als je zaden een wilde soort zijn, kun je de eerste zaailingen al in het voorjaar verwachten. Andere variëteiten ontkiemen meestal met het begin van de zomer.
Lees ook:   Kraspleister aanbrengen – de beste tips

Extra tip: Ventileer de glazen kap dagelijks om schimmelgroei op het zaad tijdens het koude seizoen te voorkomen. Bovendien moet je je zaden regelmatig water geven om ze te beschermen tegen uitdroging.