Als twee verschillende metalen materialen met elkaar worden verbonden, kan zogenaamde contactcorrosie optreden. Dit probleem kan ook optreden bij het combineren van aluminium en roestvrij staal. Waarom dit zo is en hoe deze interactie te voorkomen, lees je hier.
Zo ontstaat contactcorrosie
Volgens DIN EN 8044 verwijst de term “corrosie” naar de reactie van een metallisch materiaal met zijn omgeving, wat resulteert in een meetbare verandering en functionele beperking. De term “contactcorrosie” of bimetaalcorrosie verdiept deze definitie nog verder – het moet corrosie zijn die wordt veroorzaakt door een elektrochemische reactie van twee metalen. De metalen moeten in direct contact met elkaar staan, wat leidt tot een reactie op het minder edele metaal.
Deze factoren spelen een rol in aluminium en roestvrij staal.
In de directe combinatie van aluminium en roestvrij staal – bijvoorbeeld bij het gebruik van roestvrijstalen schroeven op aluminium platen – kan dergelijke contactcorrosie optreden als gevolg van de materiaaleigenschappen van beide metalen. Dit komt omdat in deze combinatie aan enkele elementaire voorwaarden voor corrosievorming wordt voldaan:
- Verschillende metalen: Aluminium en roestvrij staal zijn twee verschillende metalen;
- Normaal potentieel: Het normale potentieel van beide grondstoffen is ook niet hetzelfde. Metalen kunnen worden verdeeld en verspringen op basis van hun spanningspotentiaal, die wordt bepaald door een waterstofelektrode. Als het potentiaalverschil hoog is, is contactcorrosie aanzienlijk begunstigd. Dit geldt ook voor aluminium en roestvrij staal: terwijl het normale potentieel van aluminium ongeveer -1,6 V is, heeft roestvrij staal een potentieel van ongeveer -0,5 V.
- Effectieve afstand: Bimetaalcorrosie treedt alleen op wanneer de effectieve afstand tussen de metalen onderdelen minder dan 5 mm is. Als bijvoorbeeld een roestvrijstalen schroef direct in een aluminiumplaat wordt geschroefd, geldt deze voorwaarde ook.
- Elektrolytische geleidbaarheid: Ten slotte moet aandacht worden besteed aan elektrolytische geleidbaarheid. Hier verloopt corrosie sneller met een hogere geleidbaarheid van de elektrolyten. Als de metalen bijvoorbeeld in contact komen met zout water, wordt een hoge geleidbaarheid gegeven.
Contactcorrosie kan op verschillende manieren worden vermeden
Om de ontwikkeling van contactcorrosie tussen aluminium en roestvrij staal te voorkomen of om corrosiebescherming voor aluminium te creëren, kunnen verschillende procedures nuttig zijn. Deze omvatten het volgende:
- Vermindering van het potentiaalverschil door isolatie te bevestigen;
- Vermindering van het potentiaalverschil door het verminderen van een elektrische geleider (bijvoorbeeld de uitsluiting van lucht); of
- Afdichting van schroefverbindingen en contactoppervlakken met andere, niet-metalen materialen.