Daarom moet je een wortelbarrière rond de sering plaatsen

Lila wortelbarrière
Lila krijgt zeer sterke wortels.

Lila vormt een dicht netwerk van wortels. Als u een wortelbarrière plaatst, kunt u de plant veilig beperken tot de toegewezen locatie. Hier kun je ontdekken hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten.

Waar is een wortelbarrière goed voor?

Voor planten waarvan de wortels ver van de stam groeien, wordt een wortelbarrière aanbevolen. Omdat de sering via zijn brede kluit snel te veel ruimte in de tuin creëert en letterlijk het water van andere planten opgraaft, is een wortelbarrière een voordeel. Leg je ze niet, dan moet je ook verwachten dat de sering via wortelscheuten ineens toegang krijgt tot gebieden die niet voor deze plant bedoeld waren.





Wortelbarrières kunnen worden gekocht bij gespecialiseerde retailers. Meestal zijn deze gemaakt van een vaste kunststof zoals polypropyleen of polyethyleen. Sommige tuinders maken ook betonnen wortelbarrières, maar u moet geen hout gebruiken. Ten eerste rot het als het voor een langere periode in de grond ligt. Ten tweede kunnen sterke wortels zich zelfs een weg banen door het materiaal. Dit is niet het geval met de stabiele wortelbarrières van de handel. Je kunt ze kopen en op de gewenste lengte snijden.

De rootbarrière implementeren

Idealiter zou u de wortelbarrière direct moeten instellen bij het planten van de sering. Dan weet je zeker dat de wortels beperkt zijn tot de inner circle en heb je weinig werk. U kunt echter ook later wortelbarrières instellen. Prik desnoods gewoon een buitenste deel van de wortels van de sering af.

Lees ook:   Eisen voor een goede schoorsteen

Stap voor stap invoegen:

  1. Plan 1 tot 1,5 meter afstand van de stengel van de plant om de wortels te laten groeien
  2. Teken een geschikte straal en graaf deze op
  3. Plaats de wortelbarrière en let op een diepte van minimaal 60 centimeter
  4. Plaats bij het herplanten de sering in de grond in het midden van de cirkel

Als je tijdens het graven merkt dat vocht niet goed afvoert op de plek, kun je ook een drainagelaag leggen. Als je de grond al aan het graven bent, zorg je meteen voor een verdere verbetering. Door het aanbrengen van wat grind of zand kan vocht beter wegvloeien.