Daarom moet je seringen knippen na de bloei

Lila-door-de-Bluete-Snijden
Lila kan na de bloei worden gesneden.

Als je de volledige bloemgroei in lila wilt ondersteunen, hangt het af van de juiste snit. Aan het begin van het jaar moet je de plant niet knippen. Anders kan het gebeuren dat de bloei mislukt. Het ideale moment om te snoeien is de tijd direct na de bloei.

Daarom wordt lila na de bloei gesneden

Voor sommige planten kun je snelle ontluiking bevorderen door de plant aan het begin van het jaar voor de bladknop te knippen. Met lila moet je dat niet precies doen. De bloei van de sering ontstaat op die scheuten die nieuw gevormd zijn. De basis voor de toppen wordt zo gelegd. Als je dan de sering snijdt, komt de bloem niet voor. Je moet dit niet riskeren als je hoopt op een volledige bloei van de plant.





Je kunt de eerste kleine snede maken wanneer de sering op zijn locatie in volle bloei staat. Je knipt echter maar een paar bijzonder volle takken af om wat gewicht van de kroon af te halen. Verlicht ze een beetje zodat ook de luchttoevoer verbetert. Je kunt de gesneden takken als een klein boeket in een vaas plaatsen. Zo breng je de aromatische geur van bloed het appartement binnen.

Snoei de plant na de bloeiperiode terug

Vanaf begin mei kun je de bloei van de sering verwachten. Wanneer de bloeiperiode voorbij is en de bloemen verdorren, snijd ze dan consequent van de plant af. Dit voorkomt dat vruchten en zaden zich op de plant vormen. Maar je versterkt de natuurlijke groeicyclus.

Lees ook:   Fotovoltaïsche panelen op het noorden: waar moet u rekening mee houden?

Hierdoor kun je na de bloei seringen knippen.

  • Snoeischaar
  • Rozenschaar
  • Haagschaar

Snoeien zorgt ervoor dat de plant zijn energie niet steekt in de verdorde bloemen en de vorming van de zaden. In plaats daarvan zal ze ze in de verdere ontwikkeling van de scheuten en sterke groei stoppen. Dun bij het snoeien de plant iets uit. Dit kan de sering in vorm brengen, zorgt voor vertakking en een dichte groei.